Българската банка за развитие ще участва с до 70% от

...
Българската банка за развитие ще участва с до 70% от
Коментари Харесай

ББР влиза в ПИБ с до 70% от вдигането на капитала

Българската банка за развиване ще взе участие с до 70% от нарастването на капитала на Първа капиталова банка. Това реши Министерският съвет на изключително съвещание.

Кабинетът одобри отчет на Министерството на стопанската система и на Министерството на финансите относно дейности, подхванати от ББР, за присъединяване в нарастване на капитала на ПИБ.

Владислав Горанов напомни историята на кандидатстване на България в Еврозоната и Банковия съюз на Европейски Съюз, и сподели че последното изискване е нарастването на капитала на ПИБ. Акциите ще се пратят на пазарни цени, сподели министър председателят Борисов. 

По-рано министър-председателят уточни, че придобиването на акции на ПИБ от Българската банка за развиване  е извънредно значима договорка, както и за влизането ни в еврозоната.

„ Целта ни е юли месец този развой да приключи и българите да спрат да се плашат, че някой ще има банкрутира банките. С големи старания съумяваме да върнем милиарди назад. За това се постанова през днешния ден да приемем една точка - тя е отчет за дейности по придобиване на акции от нарастването на капитала на „ Първа капиталова банка “ АД. Това беше последното условие, с цел да е цялостна сигурността на тази банка ", сподели Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов напомни, че след стрестестовете от 2016 година, когато по методика на ЕЦБ са тествани 6 български банки, е бил открит финансов дефицит при неподходящи сюжети за стопанските системи на две банки- Инвестбанк и ПИБ. И двете към този момент са капитализирани съгласно условията, акцентира Горанов. И формулира решението по този начин: кабинетът утвърждава присъединяване на ББР в ПИБ да се извърши при пазарни условия и до 70% от записаните и заплатени акции, а министър Караниколов – да уведоми ББР за единодушието на кабинета. Премиерът добави, че акциите ще бъдат изкупени от банката на цени, включващи и лихви.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР