Българската банка за развитие отпуснала солен заем на фирма, близка

...
Българската банка за развитие отпуснала солен заем на фирма, близка
Коментари Харесай

Фирма около Маджо получила заем от 19 млн. лева от ББР

Българската банка за развиване отпуснала солен заем на компания, близка до Младен Михалев - Маджо. ББР смени управлението си поради подозрителен заем на колекторска компания. Уволнението на Стоян Мавродиев бе разпоредено персонално от Борисов. Сменено бе цялото управление. Поспря практиката милиони да се отпускат до съмнително близки до властта компании, а около изборите фокусът напълно се измести. Досега.

19 милиона лв. са били отпуснати от ББР за неотдавна основаната компания "Новактис " с контракт от 6 април. Формално нейни притежатели са Мирослав Илиев (70%) и Красимир Минчев (30%), само че косвените индикации водят към тогавашния водач на силовата формация СИК Младен Михалев-Маджо, демонстрира следствие на “Капитал”.

Два дни по-късно, на 8 април, компанията придобива парцели в Силистра и Варна от "Феникс кепитъл ". Основно това е тогавашният цех за аерозоли, силикони и други уплътнители на банкрутиралия "Бросс холдинг ", който посредством много противоречиви дейности през 2013 година измъкна активите безусловно под носа на тогавашните си кредитори - ОББ и ДСК, и ги остави с към 10 млн. лева несъбираеми вземания. Разследване на "Биволъ " от 2019 година, основано на изтеклите документи от Panama Papers, пък сподели, че макар че не е заявен като подобен в България, краен автентичен притежател на "Феникс кепитъл " е точно Михалев.

За това, че още веднъж зад "Новактис " стои той, индикациите са косвени. Мажоритарният притежател и изпълнителен шеф на сдружението, купило завода със заем от ББР, Мирослав Илиев е бил в борда на "Бросс холдинг " над 10 години - от 2002 година до залеза на завода при започване на 2013 година Новата компания значително репликира предходната - и при нея официално притежателите се водеха хора, които, преди да основат "Бросс " през 1997 година във Варна (първоначално като вносител на строителни материали), нямат бизнес история и известни връзки със СИК или Михалев.

Маджо и Мавродиев

Бившият шеф на ББР е едно от най-близките до Делян Пеевски лица. Името му бе забъркано в разгара на лятото, когато по време онлайн включване на митингите Димитър Ламбовски се доближава до някогашния правосъден министър и сегашен народен представител от “Демократична България” Христо Иванов и му подшушва, че “оня се обадил на Маджо”. Оня в действителност е точно Мавродиев.

Бившият началник на ББР с изключение на всичко беше част и от икономическия екип на ГЕРБ още от основаването на партията. Бил е началник и на Комисията за финансов контрол.

ФрогНюз напомня още, че напълно неотдавна имената на Ламбовски и Мавродиев се завъртяха още веднъж в публичното пространство, поради запис, в който се приказва за “шиши” и къщи в Гърция.

Стоян Мавродиев дефинира записа като "сглобка-фалшификат-долнопробен фалшив " и заплаши да съди всеки, който го популяризира. Димитър Ламбовски споделя, че има спомен за диалога, само че няма никаква концепция кой е направил записа, нито кой го е пратил до медиите.

От записа се схваща, че двамата мъже с гласовете на Ламбовски и Мавродиев най-вероятно са се срещнали в заведение. От диалога може да се съди, че е извършен през есента на 2018 година, защото се разясняват събития, настоящи към оня миг.

Ламбовски хвали мъжа с гласа на Мавродиев, че е постигнал огромен триумф с назначението за началник на Българската банка за развиване, тъй като шефският пост в държавната банка е "много по-стратегически " от този в Комисията за финансов контрол.

Ламбовски споделя, че откакто Мавродиев е ОК с Шиши и Бойко, нищо не може да го вдигне от шефската позиция в банката. Неговият събеседник признава: "И с двамата съм в прелестни връзки "

"Виждам, че с Доган си имат договорка. И си ги крепят. Т’ва споделям, т'ва споделям, че с Шиши знаеш, че съм непосредствен, в положителни връзки ", споделя събеседникът на Ламбовски. После добавя: "Шиши сподели, сутринта сме си говорили, с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предварителни избори. Мандата до края ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР