Българската банка за развитие (ББР) стартира нова програма за финансиране

...
Българската банка за развитие (ББР) стартира нова програма за финансиране
Коментари Харесай

Банката за развитие ще отпуска до 2 млн. евро за финансиране на зелени инвестиции

Българската банка за развиване (ББР) започва нова стратегия за финансиране на зелени вложения на микро, дребни и междинни предприятия в поддръжка на растежа и екологичния преход на стопанската система в страната.

Държавната банка ще отпуска на бизнеса дълготрайни заеми в размер до 2 млн. евро с оптимален период на погашение до 12 години. Финансирането ще употребява гаранции от Европейския капиталов фонд по направление „ Устойчивост “ на стратегия InvestEU и ще се дава от ББР при по-добри ценови условия заради шерването на риска с ЕИФ.

Средствата са ориентирани към компании, инвестиращи в производството на сила от възобновими източници, възстановяване на екологичната и енергийната успеваемост на здания, закупуване на транспортни средства с нулеви излъчвания, преход към кръгова стопанска система, обществена досегаемост, както и зелени планове в селското стопанство.

Фирмите могат да аплайват за капиталови и оборотни заеми, в това число и за гаранции за положително осъществяване.

Програма InvestEU дава основно дълготрайно финансиране в поддръжка на устойчивото възобновяване на Европейски Съюз. Тя спомага за активизирането на частни вложения за цели като Европейския зелен пакт и цифровия преход.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР