Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори

...
Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори
Коментари Харесай

Българската банка за развитие ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

Българската банка за развиване /ББР/ ще поддържа хотелиери и ресторантьори с нисколихвени заеми. Това разгласи в комплекс " Златни пясъци " изпълнителният шеф на финансовата институция Владимир Георгиев. Заедно с ръководителя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той показа Програмата за подкрепяне на сектора на среща с представители на бранша от Северното Черноморие.

Целта на банката е заемите да бъдат оптимално преференциални за кандидатстващите и да покриват колкото може повече благоприятни условия и потребности на сектора, посочи Георгиев.

По думите му Програмата е с предел от 40 милиона лв., като тя ще работи до привършване на средствата. Хотелиерите могат да аплайват за най-много 750 хиляди лв., а ресторантьорите - за 500 000 лв., добави Георгиев. Той посочи, че е очакван и гратисен интервал за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите - 18 месеца. " Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя ", сподели още Георгиев. Значение ще има и обезпечението, което обезпечава кредитополучателят, предава Нова телевизия.

Кандидатите за заеми би трябвало да показват и финансови разбори плюс прогноза за предстоящите парични потоци, добави Георгиев. Той посочи, че за заем могат да аплайват и хотелиери, затворили по време на пандемията.

Близо 80% от кредитния портфейл на ББР - към 2 милиарда лв., са в няколко огромни кредитополучатели ", сподели още Георгиев. По думите му в този момент новата администрация на банката се пробва да промени тази политика и да се пренасочи към поддръжка на дребни и междинни предприятия, като се обмислят още секторни стратегии, аналогични на тази за туризма. " Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, тъй че всеки кандидатстващ за заем би трябвало да идва до София, добави Георгиев. Според него това е повода да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и предоставяне на опция да се кандидатства за заем по електронен път.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР