Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) поиска да бъде съставен

...
Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) поиска да бъде съставен
Коментари Харесай

Българската асоциация за алтернативен туризъм поиска изготвяне на Национален велосипеден план на България

Българската асоциация за различен туризъм (БААТ) изиска да бъде формиран Национален велосипеден проект на България. Днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова организира работна среща с представители на БААТ и на Сдружение "Планини и хора " - Асоциация на планинските водачи в България. Идеята на асоциацията за различен туризъм е самодейността да се осъществя под патронажа на Министерството на туризма. Вицепремиерът уточни, че планът заслужава внимание и може да бъде образувана специалиста група, която да изготви тази идея.

"Велотуризмът е измежду набиращите известност форми на туризъм с капацитет, който спомага и за възстановяване на здравето на хората, което е изключително значимо в изискванията на пандемия ", съобщи Николова.

Тема на полемиката бе и опцията за основаване на стандарт на знак за маркировка.

"Къщите за посетители, изключително тези в планинските райони, сега работят с оптималната претовареност ", означи вицепремиерът и добави, че тази година тези места за настаняване са най-предпочитани от туристите. "България разполага с извънредно огромен брой дестинации за различен туризъм, точно планинският, селският, еко туризъм са с голям капацитет, който може доста да способства за реализирането на тази цел ", сподели още министър Николова. По думите й това се потвърждава и от статистическите данни, съгласно които макар пандемията от началото на годината до 18 август в град Елена са пренощували над 9 хиляди туристи, в Рибарица над 7 хиляди туристи, в Калофер над 4 хиляди екскурзианта, в с. Говедарци над 3 хиляди екскурзианта. и други В село Гела са пренощували близо 400 екскурзианта от началото на годината. По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за интервала 1 януари - 18 август 2020 година общият брой пренощували туристи във всички туристически хижи в страната е над 7800.

В рамките на срещата беше разисквана опцията за основаване на документ "Зелена къща ". Представители на сектора показаха, че тази мярка би подкрепила да се насочи вниманието към дребните хотели и места за настаняване и да се даде опция за популяризирането им. Те предложиха и снимането на видеоклипове с планински водачи, които да описват за по-малко познати места за визити, по образеца на клиповете за туристически забележителности представяни от екскурзоводи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР