Българската асоциация на на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО)

...
Българската асоциация на на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО)
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за вторите пенсии - въпроси и отговори |

Българската асоциация на на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО) даде на OFFNews собствен разбор за пенсиите от втория дирек – какво е добре да знаят обезпечените лица по отношение на признатите промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за етапа на погашение .

Публикуваме го в цялостен текст:

Как се образуват пенсиите от втория дирек?

На първо място, значимо е да се знае фундаменталната разлика в двата типа пенсии. Пенсиите от държавното публично обезпечаване се дефинират от държавното управление, фиксират се на база на насъбран стаж и самостоятелния коефициент на всеки (изчисляван по непрозрачна и оспорима методика от НОИ), който е измерител на приноса в солидарния дирек. Докато пенсиите от пенсионните фондове са на финансов принцип. Всеки получава по отношение на това, което е внесъл с парични средства по персоналната си партида и повишаването вследствие на прилаганата капиталовата политика на фонда, утвърдена от регулиращия орган - КФН.

Важно е да се подчертае, че сумите по самостоятелните партиди, както и определянето на втората (допълнителна) пенсия, зависят от това дали през всичките минали години ежемесечните осигурителни вноски са били внасяни регулярно в частния фонд и какъв брой рентабилност от вложение се е натрупала през годините. Затова практиката да се пресмятат междинни стойности не е правилна. Всяка партида е самостоятелна за самия човек и всеки може да получи от частния си пенсионен фонд настояща информация по отношение на натрупванията по личната му партида и планиран размер на пенсията от втория дирек. Партидата е като персонална спестовна сметка, от която средствата се влагат благоразумно и консервативно както е одобрено от регулатора - КФН.

Какви артикули има за втората пенсия?

Спокойствието на бъдещите пенсионери е приоритет за пенсионните фондове, по тази причина са планувани разновидности за избор по какъв начин да се получават насъбраните пари в персоналните партиди. За задачата, Народното събрание утвърди посредством приемането на измененията в КСО 3 разнообразни продукта. Т.е. 3 форми на пенсии от пенсионните фондове, от които пенсионерите могат да избират:

А . Има вид с еднократни заплащания за дребните партиди под 900 лева ;

Б . Има вид за разсрочени заплащания, планувани авансово по контракт и които се унаследяват по закон. Периодът на обезпечено погашение може да бъде от две до 10 години, по желание на обезпеченото лице. При разсрочените заплащания, при положение на гибел на обезпеченото лице, на наследниците се изплаща еднократно сумата на дължимите заплащания на умрелия, които би трябвало да се вършат до края на контрактувания интервал. Или самите наследници могат да избират да получават оставащите пенсионни заплащания на умрялото лице по личен проект, контрактуван с сдружението.

В . Има вид и с пожизнени пенсии, които е планувано да бъдат три под-вида и всяко обезпечено лице има право да избере един от тях. Унаследяване е планувано да има в два от тези три типа:

• Пожизнена пенсия с обезпечен интервал и
• Пожизнена пенсия с интервал на разсрочено погашение до навършване на избрана възраст.
• Пожизнената пенсия за напреднала възраст без спомагателни условия (без да се унаследява).

Размерът на пожизнената пенсия ще се дефинира съгласно насъбраните в самостоятелната партида средства, допълнени при нужда до брутния размер на преведените вноски, таблиците на Национален статистически институт за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот, механически лихвен %. Право на пожизнена пенсия имат хората, които имат в самостоятелната си партида задоволително средства за разпределяне на пенсия в размер най-малко 15% от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст от Национален осигурителен институт - 45 лева за тази година. Данните на сдруженията демонстрират, че спомагателните пожизнени пенсии на първите пенсионери ще варират сред 45 лева и 175 лева на месец.

Всички тези разновидности са направени, с цел да може да се даде необятен набор от благоприятни условия на обезпечените лица умерено да изберат какво да създадат с персоналните си средства, насъбрани по партидите им.

Дали въобще има смисъл да се трансферират персонални партиди към Национален осигурителен институт?

За да се спрат спекулациите дали има смисъл да се трансферират персоналните партиди от ПФ в Национален осигурителен институт, би трябвало не да се приказва общо или усреднено, а да се покажат съответните изгоди за обезпечените лица.

Две разяснения, които са значими:

Първо, в случай че някой си трансферира персоналните пари от персоналната си партида в общото държавно обезпечаване в Национален осигурителен институт, той губи надзор върху парите си.

Второ, във всеки един миг всеки клиент на частен пенсионен фонд може да ревизира какъв брой пари има насъбрани в персоналната си партида. Всеки фонд е поставил на уеб страницата си по какъв начин тъкмо може да стане инспекцията, всеки човек може да ревизира по интернет или на място в офис на ПОД, всеки обезпечен може да види в действително време какво става с персоналните му пари по персоналната му партида.

Най-важно е всеки кандидат-пенсионер да направи осведомен избор. Затова и насърчаваме те да си набират информация, както от Национален осигурителен институт за първата пенсия от ДОО, по този начин и от частните пенсионни фондове за спомагателната пенсия от УПФ, само че оптимално покрай датата на пенсионирането. Така обезпеченото лице пред пенсиониране ще може да избере подобаващ пенсионен артикул от частния пенсионен фонд и посочи упования размер на пенсията на база на натрупваните пари по партидата, които следва да се прибавят към получените данни от Национален осигурителен институт за сумата на държавната пенсия.

Затова предлагаме на обезпечените лица да са изключително деликатни с прехвърлянето към Национален осигурителен институт или Сребърния фонд.

След като човек ревизира сумата по персоналната си партида, има разнообразни разновидности:

1. За обезпечените лица, които имат насъбрани суми до 3000 лева, не е преференциално да се трансферират. Те най-вероятно няма да имат нужния трудов стаж за пенсия от ДОО и ще стартират да получават пари в началото единствено от втория дирек. За 42% от първите 200 000 от дамите парите от втория дирек ще са единственото пенсионно заплащане за известно време. Така хората, които би трябвало да чакат до съвсем 67-годишна възраст за първа пенсия от Национален осигурителен институт заради непълен стаж, ще могат да получат парите си от УПФ незабавно след навършването на годините по член 68, ал.1 на КСО или 61 г и 8 месеца за 2021 за жените)

2. Вероятно и за клиентите, които имат насъбрани суми до 6000 лева с брой вноски до 169 и за тези с натрупвания до 9000 лева, също няма да е преференциално да се трансферират. При актуалните условия има висока възможност да получават минималната за страната пенсия, когато се пенсионират. Минималната пенсия е с обезпечен размер и от началото на 2021 година е избрана на 300 лева Това значи, че за всички, за които ще бъде изчислена пенсия за застрахователен стаж и възраст под този размер, ще е по-изгодно да не трансферират парите си, тъй като против тях още веднъж няма да получат никакво нарастване от ДОО, т.е. две пенсии при всички случаи ще са повече от една.

3. Хората в горната граница на спестяванията са в същата догадка, само че по противоположните аргументи. Изчисленията на членовете на БАДДПО демонстрират, че обезпечените, които имат над 13 000 лева в партидите, сигурно ще получават повече в сравнение с една пенсия от Национален осигурителен институт, защото парите от втория дирек в съвсем всички случаи ще са задоволителни да покрият понижението на главната пенсия, което бе снижено до 9%.

4. Хората, които чакат да получават тавана на пенсиите, също няма смисъл да се трансферират в Национален осигурителен институт. Те ще бъдат постоянно лимитирани от наличния таван на оптималните пенсии от 1440, до момента в който вторият дирек ще им даде в допълнение заплащане.

5. Последният вид е с дребния % на хората с партиди сред 9000 лева и 13000 лева, които би трябвало да създадат добре сметката си къде ще им е по-изгодно да продължат да се обезпечават преди пенсиониране. Препоръчително е да се пресметна точно на база на информация от Национален осигурителен институт и частния им фонд дали понижението на държавната пенсия ще се покрие изцяло от предстоящата пожизнена пенсия от втория дирек.

Всички тези разновидности единствено демонстрират какъв брой гъвкаво всеки един обезпечен може да ръководи персоналните си пари, с цел да откри най-хубав и подобаващ метод за себе си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР