Българската армия е подценявана вече 30 години. Модернизацията ѝ беше

...
Българската армия е подценявана вече 30 години. Модернизацията ѝ беше
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Правим всичко възможно, за да удължим живота на МиГ-29 към момента

„ Българската войска е подценявана към този момент 30 години. Модернизацията ѝ беше забавена. Затова с моя екип работим интензивно, с цел да дадем подтик в развиването на този развой. “ Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов пред Българска национална телевизия.

По думите му, сега Министерството на защитата създава Инвестиционен проект - стратегия, в която са заложени 12 капиталови плана, оценени като приблизителни стойности. За този развой на превъоръжаване ще бъдат нужни сред 6 и 8 милиарда лв.. Работи се и по дотъкмяване на стартиралите процедури за доставки на ново въоръжение.

Министър Стоянов уточни още, че модернизацията на Българската войска може да бъде осъществена със подписване на контракти с разсрочено заплащане през годините. Той ще упорства още през 2023 година бюджетът на Министерството на защитата да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт.

„ Модернизацията на армията не е еднократен развой. Той би трябвало да продължи с последователност сред другите държавни управления “, безапелационен беше министърът на защитата.

В защитата на държавната граница вземат участие над 350 военнослужещи от Българската войска, оборудвани с разнообразни механически средства, уточни в отговор на въпрос министър Стоянов. Той напомни, че военнослужещи вземат участие интензивно в помощ на Гранична полиция от 2016 година, а от 2018 година има проект, съгласно който при нужда могат да се включат до 1400 военнослужещи. „ Няма намаляване в защитата на държавната граница от страна на Българската войска “, безапелационен беше министър Стоянов.

„ Прави се всичко допустимо да бъде стеснен незаконният трафик и за тази цел сме подготвени а включим спомагателни сили и механически средства “, уточни още той.

Министърът на защитата заяви в отговор на въпрос, че към средата на октомври се чака бойната група с рамкова страна Италия, на която страната ни е хазаин, да реализира първични оперативни качества. Очаква се към нея да се причислят формирования от армиите на Гърция, Северна Македония, Албания, Черна гора, Съединени американски щати, като общият й състав да доближи над 1500 военнослужещи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР