Българската агенция за безопасност на храните ще издаде днес заповед,

...
Българската агенция за безопасност на храните ще издаде днес заповед,
Коментари Харесай

БАБХ налага допълнителен контрол над вносното агнешко, консумираме повече родно

Българската организация за сигурност на храните ще издаде през днешния ден заповед, с която се вкарва спомагателен надзор на вноса на агнешко месо. Това разгласи пред Българска национална телевизия зам.-министърът на земеделието Крум Неделков.

" Целта не е да стопираме вноса на агнешко от трети страни, а да осигурим качествено безвредно месо на българския пазар. Лабораторният надзор ще включва разбор за антибиотици, сулфонамиди олово и други тежки метали ", съобщи Неделков.

Вчера овцевъди желаеха страната да вземе ограничения против прекомерно огромния, съгласно тях, импорт на агнешко месо и заплашиха с митинг на 31-ви март.

Зам.-министърът на земеделието регистрира, че все още у нас са импортирани 26 тона агнешко месо от Република Северна Македония и 16 тона от Хърватска. Родното произвеждане отива само на нашия пазар. Неделков не чака повишаване на агнешкото тази година.

" Надявам се да няма повишаване. Очакванията ми са, че особено за агнешкото, цените ще варират в границите на 10-12 лева за живо тегло, което при добив от към 50% значи 20-22 лв. на трупно и при надценката на търговците, разноски за логистика и така нататък - може би - 25-27 лева на рафта на магазина ", пресметна той.

От през днешния ден БАБХ стартира инспекции на яйцата, които се оферират по магазините. Ще се наблюдават произхода, методът на предпазване и дали имат вярна маркировка.

Крум Неделков прикани потребителите също да наблюдават за маркировката на яйцата и най-много - за периода на валидност.

" Всички вносни яйца имат характерна маркировка за страната на генезис. Българските имат информация за номера на животновъдния обект и метода на развъждане ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР