Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората

...
Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората
Коментари Харесай

Експерт по микробиология обясни има ли опасност за човека от африканската чума

Българската организация по храните твърди, че няма заплаха за хората от болестта с африканска чума по свинете и непрестанно се правят инспекции по тематиката. Трябва ли да внимаваме при потреблението на свинско месо и по какъв начин най-лесно се придвижва заболяването по животните - вижте повече детайлности в директното включване на Паулина Найденова и нейния събеседник проф. Христо Найденски – шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

Човекът играе дейна роля в разпространяването на чумата - единият метод е по естествен път през дивите прасета посредством лова и отстрела, другият е посредством импорт на замразено месо, изясни проф. Найденски.

Вирусът не е рисков за индивида, безапелационен е ученият от Българска академия на науките.

"Консумирайки инфектирано месо, човек не може да съобщи инфекцията в околната среда, само че в случай че се изхвърлят боклуци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и така нататък, и попаднат на кучета, гризачи, към този момент се основава заплаха ", уточни Найденски.

Термичната обработка на месото би трябвало да е над 90 градуса, безапелационен е професорът.

Още през 2017 година Център за оценка на риска направи разбор и беше предизвестено, че инфекцията може да стигне и България, добави още ученият.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР