Българската агенция по храните (БАБХ) даде в ръцете на няколко

...
Българската агенция по храните (БАБХ) даде в ръцете на няколко
Коментари Харесай

Къде са труповете? БАБХ откри данни за животински отпадъци, изгаряни два пъти по документи

Българската организация по храните (БАБХ) даде в ръцете на няколко частни компании бизнеси за милиони левове. Освен и на “Капитан Андреево ”, такава активност е и на скотски боклуци.

Две компании са получили близо 60 млн. лв. за тази активност за последните три години. Става дума за “Еко БГ-СЖП ” и “Син кръст 2016 ” (с ново име “ИДДД Логистик ”). Срещу тези пари те тябва да изгарят скотски боклуци с мобилни инсинератори .

В продължение на години организацията по храните криеше информацията за потенциала и местоположението на инсталациите, както и по какъв начин управлява активността на двете компании. Проверка на новото управление на БАБХ обаче е установила фрапиращи нарушавания , сподели в изявление за Свободна Европа заместник-министърът на земеделието Иван Христанов ( “Продължаваме смяната ”).

“Eдно от нещата, което безусловно тази заран [вторник] гледах, беше двойно инсинерирани животни ”, сподели Христанов. Това значи, че трупът на животното е изгорял два пъти, най-малко по документи.

Проверката е разкрила и данни за трупове, които по документи са изгорени 30, 40 и даже 400 дни откакто животното е записано като умряло.

“В момента, в който животното е записано като "умряло " до 48 часа то би трябвало да бъде изтеглено [премерено на кантар] и да бъде изгорено. Ама да ми седи едно животно 30, 40, 400 дни без да бъде изгорено, е явно противоречие ”, сподели Христанов.

Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова ревизия започнаха инспекция на компаниите “Син кръст 2016 ” и “Еко Бг СЖП ” преди две години. Това стана след публикуването на журналистическото следствие на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд. До този миг резултат от инспекцията на прокуратурата няма.

По същото време се появиха свидетелства, че тогавашният министър председател Бойко Борисов , което е притежател на “Син кръст 2016 ”.

В продължение на години организацията по хрените криеше информацията за обезвреждането на скотски боклуци. От обществено налични данни стана ясно, че единствено за 34 дни в края на 2018 година са изгорени 2700 тона скотски боклуци - при приблизително месечно количество за цялата страна през годините от 700 тона и при потенциал на всеки от инсинераторите от 8 тона на денощие.

“Повечето хора биха си задали въпроса: за какво е огромен тематика? Отговорът е - страната заплаща за това ”, сподели още зам.-министъра Иван Христанов .​ “За последните 4-5 години там вървят горе долу по 15 милиона лв. на година. И надлежно страната е задължена да се грижи за метода, по който се разходва нейния запас. ”

Можете да слушате.

Ето текста на част от изявлението:

- Имахте ли опция да се запознаете с данните във връзка с обезвреждането на [животински] боклуци?

- Първо ще отворя една скоба. Когато приказваме за данни, другите хора си показват разнообразни неща. За мен данни е това, което са виждали хората досега, само че също и едни големи масиви, които могат да бъдат оценени, единствено в действителност с топ аналитици.

Никога до момента, най-малко аз не виждам от наличните документи и отчети, Министерството на земеделието или БАБХ, не са се опитвали да привлекат сходни топ аналитици, които да извлекат данните и на база на тях, да могат да разпознават в действителност сериозните точки. Ние го направихме, имаме такива аналитици. Те проучват данните.

Това, което досега излиза, за жалост, е следващото доста притеснително. Eдно от нещата, което безусловно тази заран гледах, беше двойно инсинерирани животни. Те не са доста - 600-700 животни. Повечето от тях са свине. Някъде към 400-500 свине. Другите са дребни преживни животни, които са инсинерирани един път и са инсинерирани по-късно повторно.

- Два пъти са умрели?

- Да, по някакъв мистериозен метод са умрели два пъти. За някои от тях в една и съща дата са изгорени или обезвредени, както е терминът. За други от тях имаме месец, два, три разлика сред едното неутрализиране и другото, на безусловно същото животно.

- Предполагам, че това го откривате на база идентификация на животните. Например, едни и същи ушни марки, изписани два пъти?

- Търсим повтарящи се редове и надлежно започваме да вършим инспекция на всички тези повтарящи се редове. Които, отново споделям, до момента никой не е изпитвал предпочитание да го направи. Това е по-малкият проблем, апропо.

По-големият проблем, с който се сблъскахме, е отклоняване на дати. Значи, ние имаме дата на вписване на животно като умряло във ВетИС (Интегрираната осведомителна система на БАБХ - бел. ред.) и дата на която то е записано като изгорено. И в това отношение в действителност можем да имаме две отклонения. Едното е: изгорено е преди датата на умиране и другото – изгорено е след датата на умиране.

Нека да погледнем първата догадка, там са доста животни. Но въпреки всичко има някакво пояснение. Ветеринарят, виновният, който би трябвало да записва това животно като "умряло ", заради немарливост или някаква друга причина, го е направил откакто животното е подадено за инсинериране. Човешка неточност. Бутаме го встрани.

Вторият проблем обаче е по-тежък - когато имаме животно, което е умряло и инсинерирано известно време по-късно. Законовият период е към 48 часа. Ние сложихме един филтър на 31 дни. Казахме си: добре 31 дни, един месец календарен, в който животното е записано като "умряло " и би трябвало да бъде осъществена процедурата. Излязоха 7 000 животни. За милиони левове.

И надлежно ние там продължаваме да си фокусираме напъните, тъй като там към този момент нямаме елементарно пояснение. В момента, в който животното е записано като "умряло " до 48 часа то би трябвало да бъде изтеглено [премерено на кантар] и да бъде изгорено. Ама да ми седи едно животно 30, 40, 400 дни без да бъде изгорено, е явно противоречие.

- Има животни, стояли 400 дни без да бъдат изгорени?

- Точно това е въпросът – какво е изгаряно в действителност? Тоест, ние там имаме..

- А има ли такова животно, което е стояло... мъртвец?

- То въпросът е че, то звучи напряко невероятно. Тоест, ние гледаме една догадка..

- По документи дали съществува мъртвец, който е стоял 400 дни?

- Съществува. Много случаи такива има. Единият вид е - то в действителност не е било изтеглено и надлежно, когато е пристигнал момента да бъде изгорено, то в действителност е било изгорено когато са заведени датите. И в този момент там въпросът е: ти какво изгаряш на едно нещо, което е седяло на полето 200, 300, 400 дни – нищо, него го няма.

Обаче другата по-интересна догадка – допустимо ли е просто да са инсинерирани ушни марки? Гледано е [проверявано е] какво към този момент регистрирано [количество] като умряло и просто е изтеглено, само че действително не е изгаряно нищо. По тази тематика ние ще подготвим доста обстоен отчет и още веднъж отиваме в ГДБОП.

- Само че идващият въпрос е, в случай че изгаряме единствено ушни марки, къде отиват труповете?

- Именно, тъй като тези трупове би трябвало да отидат някъде, тук се повдига и този въпрос - какво в действителност е ставало?

- И дали те не са заровени някъде?

- Там ще настояваме сътрудниците от правораздавателните органи да отидат, да ревизират. Между другото, ние имаме голяма централизация на лекари. От няколкостотин лекаря, които работят в България, едно 90-95% от тези случаи са съсредоточени в 6 или в 8 души.

- Отворихме доста огромна тематика, за която доста желая да ни гостувате още веднъж, с цел да мога и аз да се приготвя и да приказваме особено за инсинерирането, тъй като това в действителност една голяма тематика.

- Само да заключим за тези тематика, тъй като множеството хора биха си задали въпроса: за какво е огромен тематика? Отговорът е - страната заплаща за това . За последните 4-5 години там вървят горе долу по 15 милиона лв. на година [за неутрализиране на скотски отпадъци]. И надлежно страната е задължена да се грижи за метода, по който се разходва нейния запас.

Това е направлението, главното направление, поради което аз съм зает. И несъмнено, втората тематика е, че ние би трябвало да утвърдим водещата роля на БАБХ като поръчител на всички тези процеси на българското здраве, на обезвреждането на животните, на качествената и безвредна храна в магазините.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР