Българската агенция по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП

...
Българската агенция по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП
Коментари Харесай

Заради завишено съдържание на пестициди БАБХ отхвърля по 22 тона храни на ден на Капитан Андреево


Българската организация по сигурност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП поради откритите фрапантни нарушавания при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево ", осъществяван в последните 10 години от частна форма. Това оповестиха шефът на БAБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

През предходната година от частната компания, оперирала там през последните 10 година, приблизително дневно е отхвърляла 6 тона храни, сега Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) отхвърля поради повишено наличие на пестициди 22 тона храни дневно, което е 246 % повече, заяви на конференция в Българска телеграфна агенция Иван Христанов, който показа настояща информация за резултатите от инспекциите на фитосанитарния, здравния и ветеринарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ".

Има подозрения, че храните с пестициди са влизали в България, а не са били унищожавани, сподели още Христанов.

В края на годината ще бъде подготвен одитният отчет на Еврокомисията за инспекцията, направена през последните дни на граничния пункт. Според Христо Даскалов инспекторите са видели разрушени здания, здания с променено от частната компания предопределение, което приказва, че надзор не е юридически. Трима от инспекторите на организацията са излезли във неочакван болничен в навечерието на европейската инспекция. Има данни, че фамилиите им са били заплашвани, с цел да не се явят на работа.

Според Христанов това е опит да бъде саботирана инспекцията.

През последните години вътрешният одит на БАБХ не е направил нито една инспекция на "Капитан Андреево ", което приказва за евентуален "чадър " над активността на частната компания. Според заместник-министър локалните хора в Свиленград са предупреждавани да не спомагат на настоящето ръководство, тъй като с рухването им от власт статуквото от последните 10 година щяло да се върне.

Резултатите от инспекцията са предоставени на ГДБОП, следва да бъдат дадени и на прокуратурата, заяви зам.-министърът. Той даде информация за фитосанитарния надзор в интервала 13 април – 19 май 2022 година - 35 дни преди БАБХ да стартира лабораторна активност и за интервала 20 май – 25 юни – 35 дни, откакто стартира активност.

Партидите със повишено наличие на пестициди преди БАБХ да стартира лабораторна активност са 0,36 %, а по-късно са 0,63 %. Общият размер, който минава надзор за предходния интервал, е 32 000 тона, от които са отхвърлени 223 тона. В интервала, в който БАБХ стартира своята активност на пункта, са минали за надзор 21 хиляди тона храни, като са отхвърлени 806 тона, заяви Христанов. Сравнихме и същия интервал на предходната година по отношение на тази година, сподели зам.-министърът. В оня интервал на предходната година са отхвърлени поради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е нарастване със 727 % на количеството отхвърлена поради пестициди храна.

От януари 2020 година до ноември 2021 година в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е записала повече проучвания, в сравнение с механически е способна да извърши, заяви зам.-министърът.

Друг забавен резултат от инспекцията, по думите на Христанов е, че за юли 2021 година няма нито една отхвърлена партида, нито един отритнат кг стока, не е върната от границата и не е препоръчана за заличаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР