Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки
Коментари Харесай

БАБХ тръгна на проверки - какви са месото и яйцата по магазините?

 Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира засилени инспекции на обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и тържища, по отношение на идните публични празници Великден и Гергьовден.

В интервала от през днешния ден до 8 май 2020 година, в това число, във фокуса на засиления надзор попадат производството и търговията на обичайно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на багра за яйца. Ще се следи за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, за правилното етикетиране и маркировка.

Инспекторите ще управляват дали агнешкото в комерсиалната мрежа има здравна маркировка. Синият цвят на печата означава, че агнешкото е българско, а с червен цвят се маркира месото с генезис от чужбина. Търговците са длъжни да дават на видно място информация за страната на генезис на месото.

Върху месото се поставя един щемпел и в случай че той липсва примерно върху бутчето, което желае клиентът, при поискане от негова страна незабавно предоставяме документ за генезис, посочи пред " Лупа.бг " продавачка от месарница в Царево.

Инспекторите ще наблюдават строго метода на предпазване, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас " B " в комерсиалната мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с генезис Европейски Съюз и трети страни.

Според Наредба на Министерството на земеделието и горите, клас А са пресни яйца, включително и " екстра качество ", и не трябва да са охлаждани. Това значи, че за първи път са поставени в ледник чак в магазина. Те би трябвало да са на витрината не по-късно от 7 дни след снасянето и да се продадат до 28-мия ден.

Яйцата от клас B не дават отговор на условията за А. След като са снесени, те се съхраняват на температура не по-висока от 14⁰С. Така те могат да се продават дълго след 28-мия ден, без да се скапват.

Според търговци тази година в комерсиалната мрежа няма евтини полски яйца и това се дължи на усложнената транспортна конюнктура в Европа поради COVID-19. Преди години БАБХ изтегли от магазините полски яйца, инфектирани със салмонела.

По време на формалните празници - 17 април 2020 година - 20 април 2020 година включително, на 1 май 2020 година и на 6 май 2020 година, ще бъдат обезпечени дежурни чиновници в ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.

До края на оповестеното в страната изключително състояние по отношение на пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да прави засилени инспекции в обектите за произвеждане и търговия с храни, и заведения за публично хранене, които подготвят и доставят храна до краен консуматор.

Проверките включват потребление на уместно защитно работно облекло, химични субстанции и съоръжение за стерилизация и защитни средства (ръкавици, при нужда и според от естеството на работа - и маски) от чиновниците, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата стерилизация.

Ще се следи основани ли са условия, които попречват директния допир на клиента с непредварително опаковани храни като се изключи плодове и зеленчуци; за съществуване на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди приложимост следва да бъдат добре измити, като при опция бизнес операторът да обезпечи еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед понижаване риска от замърсяване на продуктите.

Специално внимание се обръща на записите по Системата за ръководство на сигурността на храните, по-конкретно за хигиена и стерилизация на пространства, инвентар и софтуерно съоръжение, и хигиена и здравен статус на личния състав.

БАБХ напомня, че сигнали за нередности приема на " горещия телефон " – 0700 122 99 и през онлайн формата на уеб страницата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР