Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна до

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна до
Коментари Харесай

БАБХ спря вноса на близо 200 тона негодни храни от трети страни

 Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не позволи до пазарите в България и Европейски Съюз близо 200 тона храни, импорт от трети страни, които не дават отговор на законодателството.

Количествата са арестувани в границите на третото тримесечие на 2021 година /месеците юли-септември/. Така тежестта на възбранените колета от началото на година доближава над 1 745 тона, оповестиха от БАБХ.

При храните от скотски генезис най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) - 23 тона.

Съставните артикули (храни, предопределени за консумация от индивида, които съдържат артикули и от скотски, и от растителен генезис, като преработката на първичния артикул е неразделна част от производството на крайния продукт; например инстантни супи), които не са дали отговор на условията са в размер на 7 тона.

Най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) - 23 тона, при храните от скотски генезис.

Съставните артикули (храни, предопределени за консумация от индивида, които съдържат артикули и от скотски, и от растителен генезис, като преработката на първичния артикул е неразделна част от производството на крайния артикул.

Заради установено наднормено наличие на афлатоксини не са позволени също и 22 тона лешници.

Всички храни, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция " Граничен надзор ", не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз. В сходство с Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани неотложно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР