Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1498 проверки

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1498 проверки
Коментари Харесай

1500 обекта проверени от Агенцията по храните за седмица

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1498 инспекции в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене в интервала 02–05.06.2023 година. От тях 1103 са по формален надзор (планов), а 45 по сигнали и недоволства от жители, оповестиха за Moreto.net от Агенцията по храните.

За установени нарушавания при инспекциите са формирани 15 акта за открити административни нарушавания и 76 наставления.

Преустановена е активността на 2 обекта – в единия за несъответствия на материално-техническата база, а в другия за неспазване на хигиеничните условия, липса на записи свързани в Системата за ръководство сигурността на храните.

През миналата седмица са унищожени 53 кг храни. Възбранени и ориентирани за заличаване още 161 кг и 8 литра храни от скотски и неживотински генезис, част от които са били с изминал период на валидност, погрешно съхранени или без етикети.

Констатираните несъответствия при осъществените инспекции на територията на Република България свързани с използване на законодателството в региона на храните са, измежду които предложение на храни с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикетировка, погрешно съхранени; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните и други.

Припомняме, че жителите могат да подават сигнали и недоволства до Българската организация по сигурност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски диалог, според тарифния проект на подателя) или в секция „ Подай сигнал “ на формалния уебсайт на БАБХ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР