Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1498 проверки

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1498 проверки
Коментари Харесай

15 акта и два затворени обекта при проверки на БАБХ преди Гергьовден

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1498 инспекции в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене в интервала 02–05 май 2023 година. От тях 1103 са по формален надзор (планов), а 45 по сигнали и недоволства от жители. 

За установени нарушавания при инспекциите са формирани 15 акта за открити административни нарушавания и 76 наставления. 

Преустановена е активността на 2 обекта – в единия за несъответствия на материално-техническата база, а в другия за неспазване на хигиеничните условия, липса на записи свързани в Системата за ръководство сигурността на храните.

През миналата седмица са унищожени 53 кг храни. Възбранени и ориентирани за заличаване още 161 кг и 8 литра храни от скотски и неживотински генезис, част от които са били с изминал период на валидност, погрешно съхранени или без етикети. 

Констатираните несъответствия при осъществените инспекции на територията на Република България свързани с използване на законодателството в региона на храните са, измежду които предложение на храни с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикетировка, погрешно съхранени; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните и други. 

Гражданите могат да подават сигнали и недоволства до Българската организация по сигурност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски диалог, според тарифния проект на подателя) или в секция „ Подай сигнал “ на формалния уебсайт на БАБХ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР