Българска вечер се проведе в Британския музей. Един от най-известните

...
Българска вечер се проведе в Британския музей. Един от най-известните
Коментари Харесай

Българска вечер в Британския музей: Панагюрското златно съкровище в световна изложба

Българска вечер се организира в Британския музей. Един от най-известните международни музеи е хазаин на изложбата: „ Лукс и власт: от Персия до Гърция “, в която централно място е отредено на оригинала на Панагюрското златно богатство , което гостува в Лондон за първи път от 70-те години на предишния век.

То се включи в изложбата ''Лукс и власт: от Персия до Гърция''

Вечерта стартира с български национални песни изпълнени от Лондонския български хор и с национални танци на фолклорния отбор „ Българи ”. Автентичният фолклор впечатли стотиците гости на музея, които го избраха пред изключителната сбирка на английския музей. Директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова изнесе лекция, отдадена на съкровището.

Снимка: bTV

„ Проследени са едни процеси, които са съществували в този интервал, и които безспорно са се отразили на целия античен свят, а доста добре са се показали в Панагюрското богатство , може би, тъй като може би то е един късен артикул на Елинистическата ера “, сподели доцент Бони Петрунова, шеф на НИМ.

Снимка: bTV

Българската вечер е част от програмата на Британския музей за разпространение на изложбата „ Лукс и власт: от Персия до Гърция “ и се реализират с поддръжката на българското посолство в Лондон.

То е част от изложбата „ Лукс и власт: от Персия до Гърция ”

„ Всъщност цялата галерия е в един по-философски проект, отдадена на връзката сред Изтока и Запада и сред елитите на Изтока и Зaпaда. И това се оглежда в материалната просвета на тези цивилизации - тракийската, персийската и елинската по един в действителност въздействащ метод. Аз считам, че за английската аудитория това е едно изобретение, тъй като за първи път от 50 години ние влизаме в Британския музей и то, по един, бих споделил, церемониален метод “, изясни посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков.

Изложбата може да бъде посетена  до 13 август.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР