Българска учителка, която работи в детска градина в Германия, е

...
Българска учителка, която работи в детска градина в Германия, е
Коментари Харесай

БГ учителка в Германия: Тук камери в градините са недопустими, дисциплина има

Българска учителка, която работи в детска градина в Германия , е мощно сюрпризирана от вихрещия се месеци наред спор за и срещу слагането на камери в забавачките.

От няколко месеца Наталия Андреева работи в детска градина в Дрезден, където слагането на камери е даже немислимо . Не толкоз, тъй като е нелегално, а тъй като няма причина.

„ В нашата детска градина за седем деца дава отговор една учителка . Сега се приказва, че ще ги редуцират до пет. В българските две учителки би трябвало да гледат 20-25 деца. При нас има и деца със специфични просветителни потребности. За всяко едно от тях би трябвало да дава отговор един педагог “, изясни Наталия.

По нейни думи няма проблематични деца. „ Всички са извънредно добре възпитани в фамилиите , като и градините имат своя принос за това. Например 4-годишни деца се хранят умерено с лявата ръка. Сипват си сами в чиниите и по-късно си чистят. Ако някой не слуша, санкционират го самичък в друга стая . Това се случва без драми и всичко се оправя. Родителите са наясно и нямат проблем с това “, споделя българката.

Същевременно децата се възпитават доста свободно – при специфични и деликатно следени занимания, могат да играят даже с огън . Тя показва, че камери няма по какъв начин да бъдат поставяни в детските градини, тъй като това би се възприело като деяние против персоналната независимост на децата и личния състав и е неразрешено със закон.
 детска градина Thinkstock/Getty Images
Сигнали за принуждение от страна на педагози и буйстващи деца няма. „ Може би повода е в това, че фамилиите са спокойни . Хората са материално задоволени, посрещат потребностите си обикновено и не са изнервени “, разсъждава Наталия.

Това, което мощно я е впечатлило е, че първоначално не можела да разграничи децата със характерни просветителни потребности. „ Те са интегрирани извънредно добре и съвсем по нищо не се разграничават от останалите “, безапелационна е тя.

Има и друга разлика сред българските и немските детски градини и тя е в размера на таксите, които заплащат родителите. Ако в България за едно дете цената е към 60 лева месечно, то в Дрезден самотна майка заплаща по 130 евро в държавна забавачка .

„ На цената се гледа като на естествена, тъй като, сметнете - дипломиран преподавател тук взима към 2-3 хиляди евро заплата. Такива са по трима в група “, показва Наталия. Иначе в Германия има и денонощни детски градини , които нормално се намират до лечебни заведения и летища и са ориентирани главно към работещите там.

Обикновените забавачки работят от 6 сутринта до към 18 ч. Децата остават там за 6 до 8 часа. „ Майките тук нормално работят или по 4 или 6-часови смени и нямат нужда децата им да остават в градините по-дълго “, сподели още учителката.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР