Българска ученичка ще окачи своя картина в Конгреса на САЩ.

...
Българска ученичка ще окачи своя картина в Конгреса на САЩ.
Коментари Харесай

ГОРДОСТ: Наша ученичка окачи картина в Конгреса на САЩ 

Българска ученичка ще окачи своя картина в Конгреса на Съединени американски щати. 17-годишната художничка Валентина Асенов ще има достойнството да излага своята творба в постройката на законодателния орган за една година. Тя е поканена и на формален банкет в столицата Вашингтон.

Конкурс

Вратите за реализация за момичето се отварят, откакто печели първо място в конкурс, проведен от Конгреса. Талантът на търновката впечатлява журито с картина, рисувана с въглен. Лично конгресменът Джеф ван Дрю й звъни по телефона, с цел да я поздрави. Картината й е озаглавена „ Натюрморт “ и носи силата на античната римска история. Съревнованието се организира във всички щати на страната и конкуренцията е голяма, излиза наяве от изявленията за триумфа на Валентина в американската преса.

Творчество

За триумфа на Валентина споделя нейната майка Детелина Стойкова, която дружно с татко й емигрира в Съединени американски щати през 1998 година Валентина е финален клас в гимназията в Оушън Сити, Ню Джърси. Вдъхновението за творбата Валентина разкрила във Велико Търново, където прекарала огромна част от интервала на онлайн образованието през пандемията. Докато била там, посещавала уроци при знакови локални художници, които й помогнали да открие своя личен жанр и път в това направление. По думите на майка й пред търновското издание „ Борба “ досегът с тях бил доста потребен за щерка й и дал мощен подтик за развиването й.

Това не е първият огромен триумф за 17-годишната авторка. През 2012 година друга нейна картина бе изпратена в Космоса в границите на задача на НАСА. Тогава момичето е едвам втори клас и печели националния конкурс за произведения за галактически опит и поощряване на младото потомство към нови познания за необятната Вселена.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР