Българска правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай

...
Българска правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай
Коментари Харесай

Първи ден от участие в сесията на ОС на ООН на българската правителствена делегация

Българска държавна делегация, водена от министъра на външните работи Николай Милков, е в Ню Йорк за присъединяване в 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Тази година тематиката на Общия спор е „ Водоразделен миг: трансформативни решения на взаимообвързани провокации “.

Българската делегация взе присъединяване в Среща на върха по трансформиране на образованието. Събитието бе намерено от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш.

Чрез видеообръщение в срещата се включи българският президент Румен Радев, който удостовери непрекъснатия ангажимент на България за по-добро, качествено и налично обучение. Той прикани за по-голямо интернационално съдействие и подчертава върху опциите за развиване на цифровото образование.

Изказване направи и непрекъснатият представител на България към Организация на обединените нации дипломат Лъчезара Стоева, в качеството й на президент на Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации (ИКОСОС). Тя акцентира, че трансформирането на образованието и отприщването на човешкия капацитет е основно за цялостния прогрес на обществата.

В Централата на ООН българската делегация взе присъединяване и в Среща, отдадена на неотложното осъществяване на Целите за стабилно развиване. Във фокуса на полемиката бе безпрецедентната кризисна ситуация в международен мащаб, зародила в следствие от войната в Украйна, пандемията от КОВИД-19, измененията в климата, възходящите закани за световната стопанска система и други

Първият ни посланик Николай Милков взе присъединяване и в неформална среща на министрите на външните работи на държавите-членки на Европейски Съюз. Основен фокус в нея бе подложен върху световните последствия от войната в Украйна, в това число високите цени на силата и храните.  

В този първи ден от визитата си в Съединени американски щати министър Милков и съпътстващата го делегация организира срещи с представители на американски еврейски организации. Обсъдени бяха битката против антисемитизма и отбелязването на идната през 2023 година 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората международна война, за която се планува Национален проект за празнувания. Теми на диалозите бяха също обстановката в Украйна, енергийната рецесия и ситуацията в Близкия изток. 

Представителите на еврейските организации дадоха висока оценка на разговора с България, който способства за задълбочаване на българо-американското стратегическо партньорство. В полемиките участваха представители на Американския еврейски комитет, Б’най Б‘рит, Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство, Лигата против поругаването и Световния еврейски конгрес. 

Българският външен министър организира среща и с първия посланик на Кувейт – шейх Ахмед Насер Ал-Мохамед Ал-Сабах. Постигнато бе единодушие за съответни дейности в контекста на идната през 2023 година 60-та годишнина от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни. Предстоящата годишнина дава отлична опция за подобряване на икономическите връзки и активизиране на съдействието в области като високи технологии, връзки, медицина и търговия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР