Българска народна банка публикува средния размер на банковите такси по

...
Българска народна банка публикува средния размер на банковите такси по
Коментари Харесай

Банковите такси нямат спирачка

Българска национална банка разгласява междинния размер на банковите такси по разнообразни типове интервенции, реализирани във всекидневната активност на комерсиалните банки, по отношение на определянето на допустими такси по платежни сметки за съществени интервенции. Наредбата дава право на всеки консуматор - физическо лице, да си открие така наречен сметка за съществени интервенции и по нея таксите ще бъдат не по-високи от средните  и в това време да са по-ниски от най-ниския размер на таксите, прилагани по цена за съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки. “Стойностите са изчислени на база информация към 31 декември 2023 година, подадена от 17 банки и клонове на банки, извършващи активност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на консуматори ", оповестяват от централната банка. Търговските банки имат  период най-късно до 1 юни 2024 година да съобразят допустимия размер на таксите за услугите по платежна сметка за съществени интервенции, припомнят от Българска народна банка. />
Една от таксите, които на практика е мъчно да избегнем, въпреки че плащаме еднократно е за разкриване на разплащателна сметка в офис на банката. За година тази такса нараства с 31.13% и коства приблизително 4.17 лв.. По-ниска е цената при разкриване на разплащателна сметка в офис на банката с издаване на дебитна карта към сметката - приблизително 3.10 лева, за съпоставяне през 2022 година тази такса беше с 44.19% по-ниска 2.15 лв.. Тези калкулации можем да създадем на база оповестения от Българската национална банка (БНБ) лист със средините размери на таксите за услугите по разплащателните сметки на потребителите. Важно е да отбележим, че тук става въпрос за таксите по разплащателни сметки на консуматори, изчислени на база информация към 31 декември 2023 година, подадена от 17 банки и клонове на банки.

/> Самото месечно обслужване на банковата сметка коства приблизително 4.00 лева месечно, в случай че нямате банкова карта или 2.77 лева месечно, в случай че имате пластика. Предишната година месечните такси бяха надлежно: 3.73 лева и 2.37 лв..

/> Ако през 2021 година банките ни начисляваха по приблизително 2.58 лева за закриване на разплащателна сметка в офис, открита до 6 месеца от датата на закриване, а през 2022 година тази услуга към този момент стана безвъзмездна. През 2023 година обаче таксата се завръща и е в размер на 4.13 лв..
Внасянето на средства по разплащателна сметка към този момент излиза по-скъпо и то за по-ниски суми, видно е още от статистиката. Ако през 2022 година банките ни начисляваха приблизително по 1.20 лева за внасяне на суми до 3064 лева, то през 2023 година таксата се покачва на 1.87 лева и то за суми до 3091 лв..
Тъй като банките ползват друг метод за установяване на размера на таксите Българска народна банка пресмята междинен размер на таксите за всеки от употребяваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, употребяващи съответния метод.
Така, да вземем за пример според от потребления метод за пресмятане на такса тегленето на до 1000 лв. в брой от разплащателна сметка в офис на банката към този момент коства приблизително не 3.55 лева, а 4.10 лева, при банките, избрали закрепена ставка. При банките, които постановат такса - % по отношение на сумата има нарастване на междинната ставка е от 0.58% от сумата и най-малко на таксата от 6.50 лева на 0.66% от сумата, а минималната такса - е приблизително 6.86 лв..
Тегленето с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката се покачва от 0.29 лева на 0.39 лева, а при някои банки до най-малко 0.30 лева или 0.14% от сумата.
По-скъпият вид за изтегляне на пари - на банкомат на друга банка, коства приблизително 1.19 лева или 0.19% от сумата, като минимумът при този тип таксуване е приблизително 1.41 лв.. Година по-рано в общия случай тази такса струваше приблизително 1.10 лв..

През 2023 година заплащането по пряк дебит към сметка при същата банка коства 3.16 лева, а към сметка в друга банка - приблизително 5.39 лв..

Българска народна банка регистрира повишаване и при съвсем всички типове кредитен превод. Като най-забележимо е нарастването при разновидността - на книжен притежател към платежна сметка при същата банка - с 27.87 % до приблизително 3.90 лв.. За съпоставяне същата услуга, само че осъществена онлайн коства приблизително 0.46 лв., като годишно повишаване тук няма.
Кредитният превод на книжен притежател през БИСЕРА към платежна сметка при друга банка също нараства доста - с 15.51% и доближава приблизително 5.66 лв.. И в този случай по-евтин вид остава онлайн услугата - приблизително 1.15 лева, което е единствено с 0.12 лв. по-скъпо по отношение на година по-рано.
Сходна е обстановката при таксите и за периодически превод. Изпълнението на периодически превод към платежна сметка при същата банка, деклариран на книжен притежател през 2022 година коства приблизително 2 лева, година по-рано тази услуга струваше 1.68 лв.. Същият тип превод, осъществен онлайн поевтинява с 0.04 лева за година, като коства доста по-евтино - 0.61 лв..

Money.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР