Българска народна банка предупреди за риск част от кредитополучателите да

...
Българска народна банка предупреди за риск част от кредитополучателите да
Коментари Харесай

БНБ със сериозно предупреждение за кредитите

Българска национална банка предизвести за риск част от кредитополучателите да не могат да си заплащат заемите.

" Рязкото повишаване на цените на енергоносителите, вероятно неявяване на регулярност в техните доставки, утежняване на икономическите настройки и евентуални индиректни резултати от забавянето на икономическата интензивност в съществени търговски сътрудници на България могат да повлияят върху положението на действителната стопанска система и да обиден способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите, показват от Българска народна банка в тримесечното издание " Банките в България “.

" Наред с това, ясно обрисуваната наклонност към световна смяна на лихвения цикъл може да откри отражение върху финансовото положение на кредитополучателите чрез нарастването на разноските за обслужване на кредитните отговорности “, допълват от банката.. 

Засега размерът на необслужваните експозиции продължава да следва низходяща наклонност, което се дължи на отписвания и продажби на заеми. Същевременно делът на заемите във фаза 2 по Международния счетоводен стандарт за финансово отчитане (МСФО) 9 демонстрира нараснало равнище на кредитен риск.

" Макар в непосреден проект високата кредитна интензивност да се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш, бързите темпове на напредък на заемите основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта “, посочват още от Българска народна банка. Според специалистите при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки.

Наличието на солидна финансова позиция е основен фактор за поддържане на устойчивостта на банковия бранш при повишаване на необслужваните заеми и обезценките. Текущите нива на финансовите съотношения са доста над минималните регулаторни условия и условията за финансови буфери, безапелационни са от националната банка. 

Общият дял на необслужваните заеми в кредитния портфейл в края на юни възлиза  на 5.8% (при 6.1% в края на март). Сред предпоставките, съдействали за понижението на каузи на необслужваните заеми през тримесечието, бяха интервенциите по отписвания и продажби на заеми.

Към 30 юни 2022 година облагата на банковата система възлиза на 1 милиарда лева, с 357 млн. лева (54.2%) повече по отношение на осъществената през първата половина на 2021 година Спрямо 30 юни 2021 година общият чист действен приход на банковата система се покачва с 374 млн. лева (17.1%) и в края на юни 2022 година доближи 2.6 милиарда лева

Увеличение се следи при всички негови съставни елементи, основно при чистия приход от такси и комисиони и чистия лихвен приход. Нетният приход от такси и комисиони се усилва  със 126 млн. лева (21.9%) по отношение на първото шестмесечие на 2021 година до 700 млн. лева в края на юни 2022 година, а делът му в чистия действен приход доближава 27.4%
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР