Българска компания е на крачка от това да открие молекулата

...
Българска компания е на крачка от това да открие молекулата
Коментари Харесай

Български учени на крачка да открият молекулата за лечение на COVID-19

Българска компания е на крачка от това да открие молекулата за лекуване на вируса. За 3 месеца български бизнесмени са създали троен метод към заболяването и са създали три молекули, посредством които да подсигуряват сполучливото разкриване на лекарство за ковид. Това разгласи в утринния блок на Bulgaria ON AIR ръководителят на Управителния съвет на „ Биотехнологичен и здравен клъстър “ Кристина Ескенази, която е част от екипа, който взе участие в създаването на лекарствените молекули. На 18 юни, от 12 часа, тя ще взе участие и в онлайн конференцията „ Предприемачи на бъдещето “, която ще се излъчва онлайн на уеб страницата и в обществените мрежи на Investor.bg.

Ескенази изясни, че компанията има съглашение за поддръжка с два огромни европейски университета.

„ Процесът е комплициран, дълъг и безценен. Но ние не се отхвърляме и работим непрекъснато. Имаме огромни самопризнания към този момент. Бяхме поканени в огромни европейски консорциуми по европейска стратегия. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус ", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според данни на две от най-големите лаборатории в света именно българската молекула ще има максимален капацитет да се трансформира в лека против COVID-19.

„ Инвестициите са в действителност огромни. Нашата страна, а и освен тя, само че и в Европа, има огромен проблем при вложението на частно научно-развойните компании “, сподели тя и добави, че това кара огромна част от тях избират да търсят финансиране в чужбина.

„ В страни като Съединени американски щати, Южна Корея и Китай има много положително ноу-хау, което може да се вземе и приложи и у  нас. Със сигурност страната би трябвало да намерения и да стартира да поддържа нововъведенията. Донякъде казусът идва и от експертизата, защото хората, които се занимават с изписването на правила за дадени планове, постоянно нямат това схващане към съответната технология. Затова и създадохме клъстерите, с цел да можем да поддържаме този развой “, изясни Ескенази.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР