Българска инвазия за Великден в Румъния. Нашенците не отидоха да

...
Българска инвазия за Великден в Румъния. Нашенците не отидоха да
Коментари Харесай

За няколко лева повече: Североизточна България пазарува в Румъния

Българска инвазия за Великден в Румъния. Нашенците не отидоха да честват, а да си набират главните артикули за трапезата, защото в северната ни съседка цените са с 25% надолу.

Четири съществени продукта - кг агнешко месо, козунак, яйца и салата, в случай че ги закупим от Русе, ще ни костват към 43 лв.. За сметка на това, в случай че отскочите до прилежащо Гюргево за към 15 минути, ще ги вземете на по-ниска цена.

Оказа се, че в Румъния продуктите са с 25% по-евтини, и то в случай, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, в сравнение с в България.

След разхлабването на коронавирус ограниченията на фермерския пазар там все по-често се чува българска тирада. Сънародниците ни купуват най-много агнешко месо, тъй като е 5-6 лв. по-евтино, в сравнение с у нас. Но има и друга основна разлика. Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, до момента в който у нас е 710 лв.. Тоест на пазара най-важното предписание е с какви приходи купуваме стоката.

В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни.

Обикновено продавачите режат на хората по два-три кг, някои даже пазарят и свински ребра, джолани. Българите купуват, тъй като виждат, че месото на съседите е прясно, не е замразено. Цената е висока, само че всичко се подвига - бензин, ток и никой не ни пита. Румънците също се оплакват, че не живеят добре с тези цени, само че...

И все пак храната в Румъния е с 25% по-евтина, в сравнение с у нас.

Някои българи даже си пазарят от северната ни съседка непрекъснато и настояват, че всичко им е по-вкусно, в сравнение с от веригите у нас.

На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е 1,58 лв., доматите са съвсем 5 лв., лукът 40 стотинки, а репичките и марулята - 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лв.. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7,90 лева

И макар, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния коства към 33 лв.. В България обаче за същите артикули плащаме 10 лв. повече. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества.

Много от хората се отхвърлят и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе приблизително коства 22 лв.. Като прибавим яйцата и козунака, сметката за великденската софра с артикули от България излиза 43 лв. против 33 в Румъния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР