Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 31 положителни

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 31 положителни
Коментари Харесай

31 случая на африканска чума по свинете през ноември

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) откри 31 позитивни проби за Африканска чума по свинете (АЧС) при диви свине в интервала 1-30.11.2020 година В системата на БАБХ за надзор и проучване - Модул "Лов ", са въведени общо 3479 проби за изпитване за вируса.

Положителни случаи са установени в областите: Ямбол – 19 случая; Хасково – 4; Видин – 3; Габрово – 2; Бургас, София-град и Стара Загора – по 1 случай.

Пробите за съществуване на вируса на АЧС се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - НРЛ "Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси ", ИРЛ Стара Загора и ИРЛ Велико Търново.

Месото от дивите прасета наложително се изследва и за Трихинелоза. През месец ноември са установени 25 позитивни проби от въведените 2380. 61 проби са негодни за проучване, за което подателите им са известени посредством Модула. Агенцията моли към ловците за нараснало внимание при взимане на проби за Трихинелоза и припомня, че е количеството на материала и вярното му предпазване и превозване са от основно значение за изпитването им.

БАБХ сътвори и вкара в употреба Модул "Лов " в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за съществуването на АЧС. Данните за пробите се вкарват от ловците в Модул "Лов “ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, посредством който тя се разпознава при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се вкарва още веднъж в електронната система, като по този метод подателят може незабавно да получи информация за него, посредством своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде тестван също и на уеб страницата на Агенцията по храните.

Допълнително бе основана опция при незадоволително количество материал за изпитване или негодна проба лабораторията да го отрази в Модула и подалият тестът да получи автоматизирано известие за това.

Модул "Лов " е основан, с цел да подкрепи и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви прасета за болесттите Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и постоянно допускани неточности, дължащи се на погрешно или неопределено попълнена на хартия информация. С въвеждането на Модула се улеснява и форсира процесът на предаване и култивиране на тестът, както и на приемане назад на резултатите от проучванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР