Българо-македонската комисия възобновява разговори утре след една година прекъсване и

...
Българо-македонската комисия възобновява разговори утре след една година прекъсване и
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия възобновява разговорите

Българо-македонската комисия възобновява диалози на следващия ден след една година спиране и обостряне на разговора сред двете страни. Работата на комисията зацикли по въпроса с Гоце Делчев.

Дни преди започване на нови договаряния по противоречивите тематики сред двете страни започнаха изявления от македонска страна .

Опозиционният водач на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски твърди, че на среща с българския външен министър Екатерина Захариева в София, македонският й сътрудник Буяр Османи е получил предложение за ново съглашение, сходно на Преспанското, което ще допуска конституционни промени, определящи съществуването на Македонската нация и език от 1945 година до през днешния ден, т.е. нов контракт.

От своя страна външният министър на Северна Македония, който неотдавна се срещна с българския министър Захариева - Буяр Османи, изясни, че няма да има ново съглашение с България, а следва подсилване на връзката на всички равнища. Премиерът Заев не отговори съответно на обвиняванията на Мицковски, само че съобщи, че двете страни беседват.

По-рано предишния уикенд Заев съобщи, че по време на визитата си в София предходната седмица на Османи са били показани оферти в диалози със Захариева, които не са нито добросъседски, нито европейски, написа македонският вестник " Вечер ", представен от организация " Фокус ".

" Няма ново съглашение с България, а усилване на взаимната връзка на всички равнища, " съобщи външният министър Буяр Османи, отговаряйки на изказванията на водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.

" Относно връзките с България и моето посещаване, желая да подчертая: няма ново съглашение, само че има усилване на взаимната връзка на няколко равнища. Открито обсъждаме всички въпроси, произлизащи от Споразумението за другарство, подхващаме всички стъпки, с цел да осигурим безпроблемната работа на комисиите, за което изразихме обществена признателност за резултата им досега, както и поощрение за усилване на работата им ", написа външният министър в своя профил във " Facebook ".

Премиерът Зоран Заев не отговори съответно на обвиняванията на Мицковски. Заев съобщи, че сред македонската и българската страна предстоят договаряния и че задачата е страната да продължи напред. Той акцентира, че най-важното сега е да пазиме оптимално ползите си, като в същото време се грижим за ползите на българската страна.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР