Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина

...
Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина
Коментари Харесай

БАКБ обяви, че купува малката Токуда банк

Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която максимален акционер е Цветелина Бориславова директно и посредством фонда си " Си Ес Ай Еф ", е постигнала съглашение да придобие Токуда банк. Това излиза наяве от известие до борсата на възможния покупател, в което не се афишира цената или други елементи. След публикуването на информацията акциите на БАКБ скочиха с 23.3% до 9 лева, което и отрежда 222 млн. лева пазарна капитализация.
Сделката би трябвало да получи утвърждения от Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията, преди да бъде финализирана. Второто е по-скоро условност, доколкото и двете банки са измежду относително дребните играчи на пазара със сумарно под 2% пазарен дял. Одобрението от банковия регулатор е по значителното затруднение, въпреки че в последните години Българска народна банка по-скоро е юрист на консолидацията в бранша и изключително в случай че се възнамерява обединение на двете банки надали би имала обструкции.

Малка добавка
Токуда банк е най-малката банка записана в България с активи под 0.5 милиарда лева, или под 0.3% пазарен дял. Единствено някои клонове на непознати финансови институции, опериращи в страната, са с по-ниски балансови цифри. За 2023 година тя регистрира 18.2 млн. лева чист лихвен приход и 7.5 млн. лева облага - надалеч над нормалните равнища, като банката очевидно се възползва от настоящата удобна среда. Собственият ѝ капитал е близо 50 млн. лева, като има 325 млн. лева депозити на семейства и малко над 100 млн. лева фирмени. Кредитният ѝ портфейл от 260 млн. лева е ориентиран най-вече към бизнеса (190 млн. лева.).
Тя е благосъстоятелност на японската Tokushukai Incorporated - корпорацията на японския магнат Торао Токуда, която беше първичния вложител и в първата огромна частна болница в страната " Токуда ". През годините обаче действителният надзор над банката постоянно е бил свързван с разнообразни локални стопански групи.
За БАКБ придобивката ще е дребна добавка към нейните съвсем 2.8 милиарда лева активи, като сумарно договорката би я изкачила на десето място по активи. Опитът да порасне по-бързо и посредством облага не е неочакван - през годините тя постоянно се оказваше в ролята на неуспешен претендент при банкови продажби като беше измежду наддаващите за ТБ " Виктория " и за Пиреос. Тя е измежду относително нападателно растящите банки в ритейл сегмента. За 2023 година регистрира съвсем 55 млн. лева облага.

С съвсем 10 години забавяне
Затягащите се регулации от години вършат съществуването на дребните все по-трудно, тъй че придобиването и възможното обединение са разумни стъпки. Специално " Токуда " е една от банките, които съвсем непрекъснато са " на тезгяха ". Още през 2015 година имаше опит тя да бъде купена от " Доверие единен холдинг ", в което максимален дял имаха " Софарма " и други свързани с главния ѝ акционер Огнян Донев компании. Тогава обаче Българска народна банка не разреши договорката без публични претекстове, а в следствие холдингът закупи молдовска банка.
След това спорадично в банковите среди се говореше за интерес и диалози за покупка с разнообразни искащи, само че до публично съглашение не се стигаше. Предвид дребния ѝ размер главната полезност на " Токуда " е банковия ѝ лиценз по тази причина разбираемо множеството интерес идваше от искащи да навлязат на пазара финансови групи, а не от други банки. По информация на " Капитал " и в този момент е имало и други претенденти с сходен профил.
След възможното усвояване на " Токуда " от БАКБ на българския пазар ще останат да оперират 16 банки и 6 клона на непознати институции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР