Българката Диана Фотева е една от най-търсените декоратори в Дубай.

...
Българката Диана Фотева е една от най-търсените декоратори в Дубай.
Коментари Харесай

Диана Фотева превръща дворци в Дубай в шедьоври

Българката Диана Фотева е една от най-търсените декоратори в Дубай. Предпочитана е поради неповторимия и извънреден жанр, в който работи. Декорира къщи и дворци в Обединените арабски емирства, трансформирайки ги в необикновени и красиви места за живеене. Вече 16 години Диана Фотева основава шедьоври, с лекост размивайки границата сред изобразителното и декоративното изкуство, оповестява БНР.

Изучавала е стенна живопис и монументални техники в Националната художествена академия в София, продължава с живопис в един от най-големите университети за изкуство и дизайн в Германия (Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, Germany), а живота ѝ трансформира един филм.

„ В един дъждовен ден гледах по малкия екран за Дубай, който ме впечатли и взех решение, че това е мястото на моята реализация – спомня си Диана Фотева. – Възможността не закъсня: пристигнах тук и работих 6 месеца за прочут италиански декоратор. Година по-късно, откакто завърших следването си в Германия, се върнах и основах своя компания.”

Декоративни тавани и мазилки, стенописи, фрески и орнаментални композиции – това е единствено част от богатата палитра услуги, които предлага компанията на Диана.

Трудно ли е да се извоюва място на пазара в страна като Обединените арабски емирства?

„ Голямата заслуга бих отдала на моята солидна и поливалентна професионална подготовка, която ме отличава и извежда пред доста други на локална почва – споделя Диана Фотева. – На второ място, значима причина за триумфа е способността да преценяваш обстановката и непрестанно да се адаптираш и нагласяш по отношение на нея. Дубай е място, което се развива със замайващи темпове, а ние имахме щастието и шанса да се установим във време, когато нещата бяха още в зародиш. Днес се усещам горда да бъда част от това общество и признателна за опцията да съпровождам този извънреден напредък.”
Бащата на Диана е изключителният български маринист Фоти Фотев, самата тя е прочут арт-декоратор с вродено възприятие за хармония и богат професионален опит. Предава ли се геният по завещание?

„ Мисля, че да – дава отговор Диана. – Но като се изключи че се предава, геният се натрупва и доразвива. В нашата фамилия стартира още с дядото на моя татко, който също е рисувал, въпреки да е бил самообразован. Талантът самичък по себе си обаче не е задоволителен: изискват се сериозен труд и неизменност, както и редица други качества, като съобразителност и умеене да се приспособяваш и израстваш в динамична и непрекъснато изменяща се среда.”

Първите поръчки, които получава Диана, са за единични стени и тавани с позлата. Не след дълго минава към живописен интериор и цялостни концепции – като изрисуваната антична карта на света на тавана на детска стая, с цел да стигне до огромни и комплицирани планове:
„ Последните ни обекти са най-вече първокласни хотели. Тази година участвахме в план на световноизвестната архитектка Заха Хадид. Сега приключваме топ-луксозен хотел в бизнес-сърцето на Дубай – споделя българката.

Но може би един от най-емблематичните планове, които съм изпълнявала, беше в частната плантация на починалия шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, създателя на федерацията на ОАЕ, наследена от неговият наследник шейх Тахнун в пустинята на Абу Даби, тъй като там имах удоволствието да се докосна до благосъстоянието на локалния обичай и просвета. Местните са добре образовани във връзка с дизайна, поради тяхната кредитоспособност и опцията им да пътуват по света.”

България не липсва на Диана, тъй като тя в никакъв случай не е прекъсвала връзката с родината. А привнася ли и нещо българско в творбите, които основава?
„ Определено! – безапелационна е арт-декораторът Диана Фотева. – Като възпитаничка на българската изобразителна школа, тя се проектира в работите ми при построяването на фрески, в орнаменталните рисунки, съществено наличие имат флоралните претекстове, само че не бих могла да кажа, че се лимитирам с тях. Винаги съм имала афинитет и към западноевропейското изкуство. Затова моите неща са един богат синтез от европейски стилове, подправени с изискан арабски привкус…”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР