Българка, живяла дълги години в Чикаго, е една от жертвите

...
Българка, живяла дълги години в Чикаго, е една от жертвите
Коментари Харесай

Още за трагедията с кметицата на Присад: Преди да я убие автобусът, тя...

Българка, живяла дълги години в Чикаго, е една от жертвите на нелепата злополука край Бургас в събота вечер, написа BG-VOICE.

До трагичния си край Ванча Байлова е била кмет на село Присад, община Созопол. Но преди този момент е живяла в Америка, а доста българи в Чикаго може и да не я познават персонално, само че множеството познават работата й като интериорен дизайнер.

Именно Ванча прави дизайна на „ Мариус кафе “, когато първият БГ клуб се трансформира в „ Авангард “ със притежатели Таня и Лъчо.
46-годишната Ванча Байлова карала личния си автомобил „ Ситроен “, с който почина на изхода на Бургас в посока Созопол.
Другата жертва е 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен. Тодор е управлявал „ Фолксваген Голф 3 “.

Катастрофата, станала на към половин километър след контролно-пропусквателен пункт 3 – изходът на Бургас от Пътен възел „ Юг “, е зародила сред автомобила на Байлова – „ Синтроен “ и белия „ Голф 3 “ на Тодор.

Според полицията кметицата е подхванала изпреварване на маршрутка от междуградския превоз, след което е последвана от младия лидер. Вероятно фолксвагенът е застигнал и блъснал в задната дясна половина ситроена, защото возилото е с удар в предната лява част.

След този относително лек случай трите автомобила стопират, като фолксвагенът и маршрутката отбили вдясно на пътя, а в лявата пътна лента останал ситроенът.

Докато водачите оглеждали зародилите материални вреди по ситроен, рейс „ Мерцедес Травега “, с турска регистрация, благосъстоятелност на компания „ Ozlem Turism Sеyahat “, движейки се в лявата пътна лента, връхлита върху Байлова и Тодор, след което удря и ситроена. Двамата умират на място.



Автобусът е ръководен от 33-годишен мъж от добричкото село Къпиново. Според първичната информация той е карал с несъобразена с пътните условия скорост – мокра пътна настилка и понижена видимост в тъмната част на денонощието.

Водачът на рейса е тестван за приложимост на алкохол и опиати, само че двете проби са негативни.

Ванча Байлова се мести в Чикаго през 2003 година дружно със фамилията – брачна половинка Стефан и 11-годишна щерка, от Вирджиния, описват нейни другари.

Работила е като сервитьорка и барманка, продавала е коли, само че геният й в рисуването я води към кариера в интериорния дизайн.

„ Тя беше доста витална, цялостна с сила, която заразяваше всички в близост. Не се спираше “, спомня си Таня Михайлова, някогашната собственичка на „ Авангард “.

Пред 2010 година обаче фамилията взема решение да се прибере в България, откакто не съумяват да уредят легалния статут. А там Ванча се впуска бурно в публичния живот. Хората в община Созопол ще я запомнят като един от огромните бунтари и човек с огромно сърце.

„ Много деятелен, открит човек, не търпеше неистина “, спомня си различен неин другар от Чикаго. Такава наподобява се демонстрира и в България. Тя влиза в изострен спор с локалния дерибей – кмета на Созопол Панайот Рейзи от ГЕРБ. Срещу него сега има дело за нелегално заграбване на няколко милиона лв..

Ванча Байлова от години е мотор на публичните процеси в селото, като в предходните години беше лице на сдружението „ Съмишленици за село Присад “ и отстояваше с доста сила ползите на хората. Именно хората там я показват за най-достойния човек да стане кметски наместник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР