България завърши участието си на United Cup с победа срещу

...
България завърши участието си на United Cup с победа срещу
Коментари Харесай

United Cup затвърди очакванията за силна 2023 г. за българския тенис


България приключи присъединяване си на United Cup с победа против Белгия и почтено проваляне против Гърция, само че най-важното бе, че всеки един от записаните в състава взе присъединяване и в същото време нямаше нито една загуба, в която наш представител да бе надигран изрично.

Всеки един отрицателен резултат можеше да се развие по друг метод и всеки един от тенисистите ни затвърди и надгради над позитивните усещания от 2022, като ускори упованията за идния сезон.

Докато при по-голямата част от тима пътят през последните месеци да бе най-вече нагоре, Григор Димитров към този момент от дълго време е достигнал елита и въпреки обичайно януари да е обвързван с нови очаквания, през последните сезони клати из челната стотица и новите години не са безусловно свързани с неспокойствие от възможен нов напредък за него. Тази обаче, след края на предходната и след United Cup, е.

Първата ни ракета надигра международния №4 Стефанос Циципас през преобладаващата част от дуела, като сервисът и форхендът му действаха отлично и му позволяваха да слага постоянно съперника си напрегнат и да го изтласква от корта. Една неправилност в тайбрека на третия сет и изключителното неизменност на сервис на гърка в решаващите моменти беше повода дуелът да завърши с проваляне, само че усещанията бяха мощно позитивни и бяха затвърдени от успеха над Давид Гофен в идващия му мач.

Това, комбинирано с настроението, което сподели в края на 2022 и оформянето на прочут и сполучлив екип с Валверду и Делгадо, няма по какъв начин да не ни накара да чакаме с неспокойствие идващите му мачове и скрито да се надяваме на нови огромни достижения.

Единственото отрицателно нещо от United Cup бяха контузиите – Виктория Томова стартира прелестно против международната №6 Мария Сакари и даже я проби, само че контузия ѝ попречи да се съревновава пълноценно до края на дуела и я извади от сметките за серията против Белгия. Дори и малко, времето, в което бе в кондиция против гъркинята, затвърди чувството, че развиването ѝ към момента не е завършило и занапред има да покорява нови върхове.

Кузманов бе решителен в двата си мача и загуби общо четири гейма, което ни кара с неспокойствие да чакаме идния Australian Open. Бе постоянен, само че сподели и многообразие в играта си.

За Шиникова последните месеци не бяха най-хубавите и доведоха до спад в класирането, само че в Пърт видяхме доста обнадеждаващо лице от нея на корта. Форхендът ѝ бе оръжие, с което противниците ѝ трябваше да се преценяват, а даже и неизбежно да водеше до някои неточности, нападателната ѝ игра постигаше резултати против съпернички от положително ниво. Крампи ѝ попречиха да запише победа против Деспина Папамихаил, само че и в двата си мача се показа изцяло почтено.

Няма по какъв начин да не сме разчувствани и от демонстрираното от Гергана Топалова против международната №29 Елиз Мертенс – надарената българка устоя първия си тест против съперничка от сходно ниво с отличен, въпреки и в края физически да не смогна на темпото. Първите два сета тя бе изцяло равностойна на белгийката, като сподели топ 100 тенис и впечатли със постоянния си бекхенд.

Андреев и Лазаров направиха огромни крачки в развиването си през 2022 година и въпреки да ги видяхме единствено на двойки в първата седмица в Австралия, затвърдиха позитивните упования, защото не отстъпиха на именитите си противници. Адриан и Топалова направиха оспорван мач против Циципас и Сакари, до момента в който героят от борбата за ATP Cup против Англия още веднъж съумя да реализира огромна победа при тандемите – този път против Белгия в композиция с Шиникова.

Не на последно място бих сложил и приятното чувство от атмосферата, която видяхме в тима – наблюдавахме взаимност и другарски връзки в спорт на индивидуалисти и това няма по какъв начин да не бъде зареждащо при посрещането на новата година.

Сезон 2023 наподобява обещаващ за българския тенис. Пожелаваме на състезателите да нямат травми, а другото ще следим дружно на драго сърце от трибуната на „ Тенискафе “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР