България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве, заяви заместник-министъра

...
България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве, заяви заместник-министъра
Коментари Харесай

България приключила 2023-та в прекрасно финансово състояние, твърди зам.-министър

България приключи 2023 година в прелестно финансово здраве, съобщи заместник-министъра на финансите Георги Клисурски.

" Фискалната ни система е извънредно постоянна, не надвишихме недостига от 3% и в същото време макар този относително невисок недостиг държавното управление съумя през втората половина на 2023 година да извърши амбициозния бюджет за 2023 година ", уточни той пред Българска национална телевизия.

Със закона за държавния бюджет за 2024 са признати и текстове, които разрешават отпушването на договорите за автомагистрала " Хемус ", тъй че строителството да продължи.

" Два от тунелите на " Хемус " към този момент са в ремонт и се надявам да бъдат приключени доникъде на годината ", сподели Георги Клисурски.

Има прогрес и в договарянията с Европейска комисия по отношение на автомагистрала " Струма ", като зам.-министърът се надява строителството там същ да стартира тази година.

Програмата за вложения в общините е най-голямата опция за развиване на инфраструктурата там - плануваните милиард и 200 милиона лв. са взети от миналогодишния бюджет. Допълнителни средства ще бъдат обезпечени и от бюджета за 2024 година, уточни Клисурски.

" Когато кабинетът " Денков - Габриел " встъпи в служба през юни 2023 година приходите в Национална агенция за приходите бяха почти на равнищата от юни 2022 макар инфлацията и растежа на стопанската система. Ние успяхме да стопим голяма част от дупката и в този момент Национална агенция за приходите приключва годината с 6,5 милиарда повече събрани доходи, в сравнение с през 2022 година и първата половина на 2023 година ".

През цялата година приходите порастват по-бързо от инфлацията, а през втората половина на 2023 година инфлацията спада, разяснява Клисурски. Пенсиите ще се усилят от 1 юли по швейцарското предписание, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР