България запазва 111-ото място в света в годишния индекс за

...
България запазва 111-ото място в света в годишния индекс за
Коментари Харесай

Медийната ни свобода не помръдва - все така сме на 111 място

България резервира 111-ото място в света в годишния показател за свободата на медиите, оповестен от " Репортери без граници ". Мястото на страната не се трансформира по отношение на 2018 година и остава най-ниското в Европейски Съюз и района.
" България е обект на непрекъснати рецензии поради ендемична корупция и неефективността на правосъдната система. Журналистите там са цели както на проведената престъпност, по този начин и на управляващите, които ги подлагат на тормоз, вместо да ги пазят. През септември 2018 година полицията арестува двама публицисти от самостоятелни медии, до момента в който проверяват корист с еврофондове ", се показва в отчета на " Репортери без граници ", който обръща внимание на случая с публицистите Димитър Стоянов от " Биволъ " и Атила Биро от румънския Rise Project, които бяха арестувани за малко по време на свое следствие за хипотетични злоупотреби със средства от еврофондовете, свързани с огромната строителна компания " Джи Пи Груп ".
В отчета се загатва и убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе. " Убийствата на трима публицисти в Малта, Словакия и България за интервал от няколко месеца накараха света да осъзнае, че Европа към този момент не е обетована земя за публицисти ". Докладът показва още, че това е изключително годно за тези публицисти, които отразяват корупция, укриване на налози и корист с еврофондове, в която постоянно е забъркана мафията, а тя е измежду най-опасните закани за проверяващите публицисти.
Коментар на Асоциацията на европейските публицисти - България
Въпреки че за първи път от доста години насам България не пада в класацията, а резервира мястото си, това няма по какъв начин да бъде признато за добра вест, когато страната продължава да е на последно място в Европейски Съюз и изостава даже от Западните Балкани. Важно е да се има поради, че показателят няма по какъв начин да мери свободата на изложение в безспорна големина, по тази причина той мери чувството на публицистите и работещите в медиите. Факт е, че обстановката със свободата на словото в България продължава да буди безпокойствие. Българските публицисти имат вяра, че медиите в страната не са задоволително свободни и самостоятелни, каквито се допуска да бъдат в една демократична страна, член на Европейския съюз.
В тежката икономическа обстановка, в която се намират медиите, работещите в тях са изключително уязвими от всевъзможни форми на напън. Ниското равнище на възнаграждение и обществената неустановеност в бранша докара до огромен отлив на качествени фрагменти. Допълнително изкривяват средата и опитите на централни и локални управляващи да си купят медиен комфорт със средства от бюджета или от европейските фондове. Олигархичният модел на медийна благосъстоятелност става все по-доминиращ и той води до вцепеняващ резултат върху публицистите, а очернящите акции, целящи да дискредитират публицисти, са всекидневие. Срещат се закани против сериозни публицисти, че ще си изгубят работата, когато медията, в която работят бъде купена от олигарх.
Позицията на АЕЖ постоянно е била, че без солидни доказателства това извънредно закононарушение не трябва да се свързва с работата на жертвата. Без подозрение обаче, сходно действие няма по какъв начин да не се отрази на чувството за сигурност измежду всички работещи в бранша.
През миналата година си заслужава да се спомене отводът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да утвърди договорката за Нова телевизия. Не бива да се подминават и дейностите на забъркалата името си в кавги Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), във връзка с притежатели на медии.
Въпреки песимистичния звук на отчета, следва да се означи, че последните седмици в България потвърждават каква е силата на медиите, даже и в страна, сложена на последно място в Европа по независимост на словото. Ефектът върху политическия живот от медийните разкрития от така наречен " Апартаментгейт " е доказателство, че медиите са извънредно ефикасни в битката с корупцията и могат да бъдат сериозен коректив на властта. Заслужава си да се означи, че за разлика от предходни пъти, следствието на хипотетичните имотни злоупотреби се случи в няколко медии по едно и също време и точно тази журналистическа взаимност докара до значимите резултати.
Глобалната картина
Спадът на свободата на изложение в Европа, следен посредством показателя на Репортери без граници през последните няколко години, върви ръка за ръка с ерозията на институциите в района от все по-авторитарните държавни управления. Що се отнася до убийства, опити за убийства и физически и вербални офанзиви, европейските публицисти са подложени на доста форми на напън и заплашване и все по-често на правосъдния тормоз. Европа продължава да бъде континентът, който най-добре подсигурява свободата на изложение, само че работата на проверяващите публицисти от ден на ден се попречва, показват от организацията.
За трета поредна година Норвегия е преди всичко в показателя, до момента в който Финландия (нагоре с две места) е заела второ място. Увеличаването на онлайн издевателството смъкна Швеция (трета) с едно място. Четвърта е Холандия, където на двама кореспонденти, проверяващи проведената престъпност, им се наложи да живеят под непрекъсната полицейска протекция.
В две африкански страни е записано доста възстановяване на обстановката. Етиопия напредва с 40 места до 110 място и застава тъкмо пред България, а Гамбия се повишава с 30 места и към този момент е 92-а.
Много властнически режими са падат надолу в класацията. Те включват Венецуела (надолу с пет места до 148-а позиция), където публицистите са ставали жертви на арести и принуждение от страна на силите за сигурност, както и Русия (надолу с едно, до 149-о), където Кремъл употребява арести, обиски и драконовски закони, с цел да ускори натиска върху самостоятелни медии и интернет. На дъното на показателя са Виетнам (176-о място), Китай (177-о място), Еритрея (178-о място), а Туркменистан (180) измества Северна Корея (179) от последното място.
В едвам 24% от страните, обхванати от показателя, обстановката със свободата на словото може да бъде избрана като добра или доста добра, при 26% предходната година . Съединените щати са паднали с три места до 48-о място поради враждебния климат, дължащ се и на реториката, налагана от Доналд Тръмп. Никога до момента американските публицисти не са били обект на толкоз доста смъртни закани и не са се обръщали към частни охранителни компании за отбрана, се показва в документа. Омразата към медиите е такава, че през юни мъж откри огън в редакцията на вестник " Кепитъл газет " (Capital Gazette), убивайки четирима публицисти и още един чиновник. Стрелецът неведнъж е изразявал омразата си към вестника в обществените мрежи, преди в последна сметка да работи съгласно заканите си.
В района на Балканите Румъния, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, пада с три места до 47-о място. Като образец за потъпкване на медийната независимост се показва офанзива против публицисти от RISE Project, които бяха подложени на тормоз от управляващите да разкрият източниците си за следствие за машинация с еврофондове. Като съображение за настояването си управляващите използваха Общия правилник за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз (GDPR). Драстичен спад в класацията записва Сърбия (14 места до 90-а позиция). В тази страна проверяващи публицисти са подложени на голям брой физически офанзиви.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР