България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете

...
България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете
Коментари Харесай

Родните курорти са по-привлекателни за българите

България закономерно получава преимущество пред външните туристически дестинации в проектите на българите за лятна отмора и повода за това е неизвестността окол пандемията от ковид. Това демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл ", извършено по телефона измежду 1000 българи сред 1 и 5 май.

Изследването е част от постоянната изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл " и Националния ръб по туризъм. Анализаторите прецизират, че изследването е извършено преди оповестяване на част от разпоредбите и ограниченията, свързани с опцията за отмора у нас и в чужбина.

Мнозинство от 70 на 100, по традиция, прави оценка капацитета на България за летен туризъм като добър или доста добър. Една четвърт са на противоположното мнение, а малко на брой се двоумят. Кризата към ковид очевидно не трансформира кардиналната визия за преимуществата на туризма у нас, разясняват от " Галъп ".

Кризата е направила българите доста по-предпазливи във връзка с съответните проекти - по отношение на декември, заявените планове за проведена отмора в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред тези, които не престават да възнамеряват отмора това лято, структурата на проектите се трансформира очевидно в интерес на българските дестинации - с 10 пункта нараства делът на желанията за лятна морска отмора в България, основно за сметка на море в чужбина. Но базата е мощно стеснена - поради общия спад, а това значи сериозен безспорен спад и при проектите за морски почивки у нас, прецизират анализаторите.

Много по-видим е спадът при желанията за лятна отмора на море в чужбина - изчисленията демонстрират понижаване от към 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава отмора преди месеци, до към 300 хиляди души в този момент. Близо две трети от тези, които въпреки всичко имат намерение да отидат на море на открито, се насочват към Гърция, а трийсетина % - към Турция.

Регистрира се и вълна на самобитен " туристически национализъм ". Над 80 на 100 от интервюираните, да вземем за пример, избират позицията, че е належащо родният туризъм да се поддържа - посредством избор на такава дестинация за отмора пред други възможности в чужбина. Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък показват 72 %. Подкрепата е значително автоматизирана и това демонстрира явен публичен инстинкт в рецесията поради ковид, разясняват от " Галъп ".

За над 80 на 100 от планиращите лятна отмора желанията са за пътешестване с автомобил. Регистрира се предстоящ отвод от авиотранспорта. Планираната дълготрайност на лятната отмора (9 дни средно) нищожно нараства. Относителният дял на планувани по-високи разноски също нараства (1321 лв. средно). Анализаторите прецизират, че и в двата случая би трябвало още веднъж да се направи ангажимента, че базата е мощно стеснена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР