България загуби от САЩ с 0:3 гейма (20:25, 23:25, 24:26)

...
България загуби от САЩ с 0:3 гейма (20:25, 23:25, 24:26)
Коментари Харесай

България се прости с мечтата си да излезе от групите на Световното по волейбол след загуба от САЩ

България загуби от Съединени американски щати с 0:3 гейма (20:25, 23:25, 24:26) на международното състезание по волейбол в Полша и на процедура се елементарни с фантазията си да се класира за елиминационната фаза на шампионата.

Първата точка в мача беше за янките след сполучлива обсада. Нашите обаче незабавно изравниха. При началния удар на Светослав Гоцев, противникът посрещна зле, само че Алекс Грозданов избърза и сбърка. А това докара и до ас на Съединени американски щати – 1:3. Започна къса замяна на точки и неверни начални удари. Щатите усилиха преднината си при 9:4. За разлика от първия дуел против Полша, изгубен с 0:3, казусът ни не беше началният удар на противника, а нашата офанзива.

Отлично отиграване на Цветан Соколов спря серията на Съединени американски щати, само че тъпо – точката не беше повторена и 5:10. Най-младата ни вяра Александър Николов заби първия наш ас и с него резултатът стана 7:10. Но като се изключи този случай по този начин и не затруднявахме янките от начален удар. Две неверни офанзиви на Щатите ни дадоха самочувствие и ги принудиха да изискат спиране при 12:11 в тяхна изгода. Почивката подейства и още веднъж изостанахме с три точки – 11:14. Дойде ред на нашия треньор Николай Желязков да изиска спиране.

Началният удар продължи да бъде слабост на България. При прекалено много случаи изобщо не се стигаше до разиграване, а топката отиваше или в мрежата, или в навън. Това разреши на американците елементарно да поддържат разлика от четири точки. Размяната на сполучливи офанзиви беше напълно по усета на Съединени американски щати, защото краят на гейма приближаваше. Геймболът пристигна при 24:20. Няколко пъти имахме късмет да понижим разликата, само че блокадата на противника ни спираше. Американците приключиха частта с ас – 25:20.

Вторият гейм също стартира с точка за противника и незабавно равнене от наша страна. За първи път поведохме в мача с 3:2. Лошо осъществяване на начален удар от Соколов обаче върна равенството. За повторно подред сбъркахме този съставен елемент в лицето на Аспарух Аспарухов, а янките дадоха отговор с ас – 6:4 за тях. Третата поредна неточност от началния удар – непосредствено в навън, бе на Алекс Грозданов. Когато Георги Сеганов не рискува, а извърши технично, проработи блокадата ни и 7:7. Отново преднината стана българска при 9:8. Но янките отвърнаха с сполучлива офанзива и блок, с което обърнаха резултата. А несполучливо отиграване на Соколов направи преднината им 11:9. Аспарухов бе заловен на обсада и 12:9 за Съединени американски щати. Отново не успяхме да надградим върху обстоятелството, че излязохме напред в резултата.

Таймаутът на Желязков обаче свърши работа. Нашите направиха три следващи точки и с 12:12 излязоха от неприятната серия. Личеше си, че става извънредно равносилен и оспорван дуел. Два пъти подред янките хванаха с обсада Аспарухов и Соколов, с което взеха задатък 15:13. Великолепна единична обсада на Соколов възвърне равенството 17:17. Стартира нова замяна на точка, която наелектризира публиката. А страхотна обсада на Аспарухов и Грозданов даде отново преднина за България и провокира американско спиране при 20:19. На трибуните полските почитатели очевидно подкрепяха нашия там паралелно с няколко десетките българи, пропътували пътя до Катовице.

Мощен начален удар на Соколов не беше париран от Съединени американски щати и нашите дръпнаха за първи път с две точки 22:20 под мощните овации на залата. Последва едно от най-дългите разигравания в мача, само че за жалост приключи в американска изгода. А за още по-голямо злощастие янките направиха и ас за 22:22. Грешка на Соколов още веднъж прати гейма в американска изгода – 22:23. Аспарухов обаче възвърне паритета с блокаут. Именно той застана на началния удар и… навън. Американците стигнаха до точка за продобиване на частта. Съвсем лек начален удар хвана нашите неподготвени и топката тупна сред тях – 25:23 за Щатите.

Като по закон и в третия гейм първата точка беше за противника, само че също като в първите два незабавно изравнихме. Сега обаче рано поведохме – 3:2. За страдание още веднъж началният удар на Соколов откри мрежата. Хубавото бе, че и американците изкараха топката непосредствено в навън. Този гейм беше от кръстопътно значение за България и нашите знаеха, че би трябвало да го изиграят на най-високо равнище. Дръпнахме с 5:3, само че единствено Аспарухов да види по какъв начин началният му удар стопира в мрежата. Последва неточност по подобен метод на Грозданов, само че в навън. Майсторско „ стартиране “ на Сеганов компенсира и отбрани преднината ни – 7:5. Грешка на американците докара до първи български задатък с три точки – 9:6. Великолепно двойно отиграване направи Николов. Първо стреля от начален удар, а след това заби за 10:6. Ясно беше, че ще е мъчно и че янките няма да се предадат. След като Николов сбърка втория си начален удар, противникът провежда две положителни офанзиви и преднината ни остана единствено точка – 10:9.

Капитанът Соколов се нагърби да не се стига до равнене и направи майсторска точка. Тройна наша обсада затвърди преднината ни на 12:9. Характерът на българите продължи да подвига залата на крайници – резултатът стана 14:10. Задължително беше да браним задатъка си и започнахме да го вършим 15:11. В извънредно основен миг и при доста сложна топка Соколов излъга противника и резултатът се резервира в сходен тип – 16:12. Размяната на точките нервно продължаваше, само че този път в наша изгода. Две следващи на американците провокираха таймаут за България при 19:17. Великолепен Цветан Соколов с цялата си мощност приключи офанзивата ни и даде момент на утешение – 20:17. Жалко, че нашите проиграха отлична опция при хубавия му начален удар. В собствен жанр обаче Сеганов „ пусна “ още веднъж сред американските играчи и резервира преднината ни 21:18. В този миг значимо беше чии нерви ще устоят. И това бяха на Алекс Грозданов, чиято единична обсада попречи разликата да бъде стопена на една точка, а да остане три. Лошо – мощен начален удар на Съединени американски щати докара до мощна офанзива и 22:21. Нашите почитатели закрещяха „ Българи юнаци “ и под възгласите им Алекс Николов направи 23:21. Великолепно! Много слаб и техничен начален удар на Сеганов обърка противника и стигнахме до първи геймбол на международното – 24:21. Американците избавиха първия, само че останаха още два. Още по-лошо – резултатът стана единствено 24:23 за нас. Мощен начален удар в тялото на Николов и 24:24.

Тройната обсада на Щатите спря офанзивата на Соколов и към този момент геймболът бе за противника. Край! Още един начален удар на американците се оказа прекомерно сложен за нашите. И по този начин с втора поредна загуба към този момент успеха над Мексико във вторник става изцяло наложителна във вторник, само че и тя може да не подсигурява мястото ни на осминафиналите. Влязохме в зоната на сметките.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:

Фейсбук:

LinkedIn:

TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР