България заема пето място с най-висока инфлация от всички държави-членки

...
България заема пето място с най-висока инфлация от всички държави-членки
Коментари Харесай

България заема пето място с най-висока инфлация от всички в ЕС

България заема пето място с най-висока инфлация от всички държави-членки на Европейския съюз. У нас нивото й е 14,4 на 100 през април по отношение на април 2021 година, до момента в който междинните европейски равнища са 8,1 на 100 - това се показва в разбор на КНСБ във връзка антикризисните ограничения на ръководещите. Акцентът би трябвало да бъде върху нов растеж на минималната заплата и приходите на хората, безапелационни са синдикалистите.

Според синдикалния разбор преди нас по ниво на инфлацията са единствено четири страни в Европейския съюз – Латвия, Чехия, Литва и Естония. Освен това България заема водеща позиция за растеж на цените при питателните артикули с 21%, пред  нас е единствено Литва с 22,1%. За съпоставяне във Франция този растеж е 4,3%, а приблизително за ЕС-27 е от 8,9%.

От КНСБ показват, че тематиката за минималната работна заплата отсъства изобщо от пакета ограничения. Според синдиката еднократното й нарастване на 710 лв. от 1-и април е извънредно незадоволително и този растеж към този момент бе изцяло обезценен от галопиращата инфлация.

От синдиката упорстват за 760 лв. най-ниско заплащане, както и да има растеж от най-малко 15% на заплатите в бюджетните браншове, а за организациите работещи " на терен " той да бъде малко повече, с оглед тежката работа и сензитивното закъснение на междинните хонорари в тях.

Други претенции на КНСБ са въвеждане на необлагаем най-малко колкото минималната заплата и нова поддръжка за семействата поради предстоящите нови цени на ток, парно, топла и студена вода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР