България, заедно с Румъния и Хърватия отговарят на условията за

...
България, заедно с Румъния и Хърватия отговарят на условията за
Коментари Харесай

ЕК: Сега е моментът да кажем добре дошла на България в Шен...

България, дружно с Румъния и Хърватия дават отговор на изискванията за влизане в Шенген и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да им разреши без закъснение да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство. Това се споделя в признат в сряда политически документ от Европейската комисия.

" България е въвела мощно ръководство на границите с дейно наблюдаване и систематични гранични инспекции. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет посредством интернационалното полицейско съдействие, в това число с " Европол ". Шенгенската осведомителна система е добре построена. България също по този начин показва, че разполага с нужните структури, с цел да подсигурява спазването на главните права, гарантиращи достъп до интернационална протекция, спазвайки правилото на възбрана за връщане ", се споделя в документа, който ще бъде изпратен за разискването на срещата на министрите на вътрешните работи от Европейски Съюз на 8 декември, написа " Дневник ".

Европейската комисия, която има пълномощие да направи оценката за сходство с условията за влизане в Шенген, само че няма думата по фактическото решение, което би трябвало да се вземе с единогласие от европейските страни, споделя, че от години трите страни " способстват доста за положителното действие на Шенгенското пространство, в това число по време на пандемията и в последно време, когато се сблъскахме с невиждани последствия от войната в Украйна ".

" Сега е моментът да кажем " добре пристигнала " на България в Шенген ", съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон в сряда, добавяйки, че чакането е траяло дълго, а упованията са високи.

Въпреки, че те " към този момент са обвързани част от разпоредбите на Шенген, вътрешният граничен надзор с тези държави-членки не е бил вдигнати и затова те не се употребяват от цялостните преимущества, които идват с това да бъдат част от Шенген ", написа още в документа на Европейската комисия.

" България, Румъния и Хърватия са подготвени да влязат и Шенген е подготвен да одобри нови страни ", сподели Йохансон, като добави, че чака страните членки да вземат нужните решения.

В документа се споделя, че доброволните проучвателни задачи, извършени през октомври, са удостоверили, че 2022 година, че " България и Румъния освен не престават използването на новите правила и принадлежности, само че също по този начин доста са засилили цялостното приложение на шенгенската архитектура във всичките й измерения ".

" Нещо повече, тези две страни потвърдиха, че имат образцов опит в използването на Шенгенски правила ", се споделя в документа.

Припомняме, че през последния месец парламентите на Нидерландия и Швеция показаха позиции, че България и Румъния не са подготвени за участие поради продължаващите им проблеми с върховенството на правото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР