България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за

...
България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за
Коментари Харесай

Радев се усъмни как ще се строят нови реактори в Козлодуй, Денков завежда дела за клевета

България наложително би трябвало да развива своята нуклеарна енергетика. Но с цел да бъде този развой резистентен, ефикасен и сполучлив, би трябвало да се проучат, проучват и съпоставят всички вероятни разновидности по редица значими параметри – локация, лицензии, сигурност и най-много време и средства за създаване.

Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти.

Според него това не се случва.

Явно АЕЦ ще се построява като автомагистралите – на мрачно, съобщи Радев, представен от Българска телеграфна агенция.
По-рано през днешния ден стана ясно, че държавното управление дава зелена светлина за построяването на 7 и 8 блок в АЕЦ „ Козлодуй “. 
Президентът разкритикува и работата на държавното управление във връзка с „ Лукойл “ и събираемостта на отговорностите на компанията.

„ За „ Лукойл “ желая да кажа единствено следното – по какъв начин назначеното от мен служебно държавно управление съумя да убеди „ Лукойл “ най-накрая да записва своята икономическа активност в България, да внесе предплатено 180 млн. корпоративен налог. При състояние, че за всички предишни 20 години подобен налог, събран е в размер на 70 млн. лева “, уточни президентът.

„ Как съумя това държавно управление да подсигурява устойчивата работа на рафинерията и да смъкна цените от 3,50 лева на 2,40 лева, а сегашните ръководещи не могат “, разяснява още Румен Радев.

„ Време е към този момент да се задават верните въпроси и то към който би трябвало “, сподели президентът.
Ако бъде анулирана дерогацията, има риск от недостиг и от нараснали цени, счита Радев.
„ Не видяхме аргументирани планове и модели за закона за енергетиката, касаещи директно толкоз значим въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развиване на българската енергетика и стопанска система. Точно за това върнах закона за наново разискване “, разяснява президентът.

В несекващите кавги за въздействие, пари и постове ръководещите не помнят за най-важното – носят отговорност преди всички за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква ръководството да гледа оттатък постовете, своите ползи и мандати, и да върне фокуса си върху проблемите на обществото, сподели още Румен Радев.

В същото време министър председателят Николай Денков разгласи, че единственият ангажимент, който е поемал, е, че „ Лукойл “ ще платят налозите, които дължат за годината, без да се търсят „ малки врати “.

По думите на премиера всяка една ескалация основава риск от преустановяване на дерогацията, което значи рафинерията да остане без петрол, защото няма по какъв начин да се обезпечи подобен за къси периоди.

„ Всичко това ще докара до проблеми за българските жители, ще се покачат цените и „ Лукойл “ може да употребява всевъзможни такива закани, с цел да сътвори проблеми на България, съобщи Денков.

Именно за това, сподели той, въз основата на отчетите и на министерствата, и на службите, беше квалифициран този график, при който поетапно се отстранява съветският петрол, тъй че да има време да се обезпечат дълготрайни контракти и ресурс в рафинерията и да сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България, съобщи министър-председателят.

Защо това не се схваща от другите участници в полемиката не знам, отчетът е разполагаем в Народното събрание, всеки, който има достъп до секретна информация, може да го прочете, добави Денков.

В същото време министър председателят разгласи, че обмисля
да заведе каузи за клюка поради думите на Делян Добрев, че доста от ръководещите са на „ хранилка “ в „ Лукойл “.
„ По отношение на приказките за „ хранилки “ и други много по-конкретни обвинявания, отговорът е явен – завеждам дело против хората, които настояват такива неща. Това към този момент съм го решил ”, безапелационен беше Денков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР