България За да разбият групата за фалшиви ТЕЛК-ове в София,

...
България За да разбият групата за фалшиви ТЕЛК-ове в София,
Коментари Харесай

За да разбият групата за фалшиви ТЕЛК-ове в София, служител на МВР се представил за клиент

България За да разбият групата за подправени ТЕЛК-ове в София, чиновник на Министерство на вътрешните работи се показал за клиент На гърба на страната живеят цели фамилии и общности, съобщи заместникът на основния прокурор Иван Гешев  Венелина Стоянова 29 юни 2019, 16:10  За да разбият групата за подправени ТЕЛК-ове в София, чиновник на Министерство на вътрешните работи се показал за клиент Източник: БГНЕС
е сме бедна страна, просто се разхищава публичен запас, съобщи заместникът на основния прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата и ГДБОП дадоха взаимен брифинг, на който изнесоха информация към разрушената в петък в София незаконна група за издаване на ТЕЛК решения на здрави хора.

"Преди време споделих, че прокуратурата се ангажира съществено с измамите с ТЕЛК решения и тази активност няма да кампанийна. Този случай удостоверява това ", безапелационен бе прокурор Гешев. Той акцентира, че поради сходни случаи изтичат милиони левове от държавния и общинските бюджети и се насочват към хора, мними инвалиди, които изобщо нямат право да употребяват този запас.

"На гърба на страната живеят цели фамилии и общности,

без да има причина да получават тези услуги. Това не ги стимулира да поставят труд ", добави още Гешев.

Той описа, че групата е разрушена благодарение на чиновник на Министерство на вътрешните работи, който се е показал за "клиент " и е минал по цялата незаконна верига. Той е платил капаро и последна сума, за което е получил решение на ТЕЛК за това, че е над 50% неработоспособен, в случай, че е безусловно здрав.

Разследващите имат данни за над 100 такива случая, с които групата е обвързвана, само че действително може и да са доста повече. Според Иван Гешев следва да се намерения и за възможни законови промени, които да не позволяват сходни операции.

В съответния случай едно ТЕЛК решение на привиден болен е коствало сред 1000 и 3000 лева и е било издавано за период от 1 до 3 месеца.

От своя страна представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева изясни, че групата работи на територията на столицата от началото на годината. В нея са взели участие трима лекари, двама от които са ръководители на ТЕЛК комисии и са работили в 28 ДКЦ и Втора градска болница. Третият доктор е психиатър и шеф на медицински център.

Групата е имала и медиатор, който официално се занимава с търговия в магазин за облекла на Женския пазар. Той е влизал в контакт с разнообразни лекари, които са постановявали подправени диагнози. Установени са и случаи, в които лица са били настанявани фиктивно в болнични заведения, с цел да бъде вдигнат процентът на неработоспособност.

Според думите на наблюдаващия прокурор Евгения Деянова групата сама е подготвяла целия набор от документи. Участниците са арестувани за 72 часа, като следва да им бъде избрана мярка за неотклонение.

През февруари във Варна проверяващите задържаха шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лв.. По-късно, обаче всички бяха освободени. Същият месец съдът остави в ареста шефката на ТЕЛК – Ловеч доктор Донка Минкова, арестувана с обвиняване за рушвет. Лекарката беше задържана дружно с медиатора в схемата за издаване на подправени ТЕЛК решения Валентин Йотов. През април Окръжният съд в Ловеч промени непрекъснатата ѝ мярка за неотклонение от "задържане под стража " в "под домакински арест ".

Арестуван е шефът на ТЕЛК-Ловеч

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Венелина Стоянова Източник: ТЕЛК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР