"България вярва, че доброто управление в рамките на спорта е

...
"България вярва, че доброто управление в рамките на спорта е
Коментари Харесай

Красен Кралев: Спортът представлява и укрепва националната, регионалната и местната идентичност

"България има вяра, че положителното ръководство в границите на спорта е централен приоритет както за държавните управления ни, по този начин и за спортното придвижване. Правителствата и обществените органи имат значима роля в използването и насърчаването на положителното ръководство в спорта с почитание към автономността му ".

Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев на политическия спор сред министрите на Европейски Съюз на спорта на тематика "Популяризиране на положителното ръководство в спорта ", който се организира в рамките съвещание на Съвета на Европейски Съюз във формат "Спорт " в Брюксел. Гост на дебата бе някогашният министър на спорта и туризма на Полша Витолд Банка, определен за президент на Световната анти-допингова организация (WADA). Красен Кралев го поздрави за избора му и пое ангажимент в качеството си на новоназначен член на Управителния съвет на WADA да го поддържа и работи в тясно съдействие с него, отстоявайки интереса на държавите-членки на Европейския съюз.

По-рано през днешния ден Съветът на Европейски Съюз официално утвърди назначението на министър Кралев като експерт- министър на Европейски Съюз в борда на WADA с мандат от три години, считано от 1 декември 2019 година до 31 декември 2022 година. В рамките на дебата спортният министър показа свършеното по тематиката от българското държавно управление в последните години България, включително новия Закон за физическото образование и спорта, както подготовката на новата 10-годишна Стратегия и Национална стратегия за развиване на физическото образование и спорта.

"Множеството кавги през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта. Спазвайки правилата на положителното ръководство, способстваме за оправянето с това предизвикателство ", уточни Кралев и акцентира, че ролята на европейските институции е от значително значение, изключително във връзка с продължение на обезпечаването на съгласуван метод, както и за шерването на най-хубавите практики.

"В сегашния месец България осъществя партньорско образование с 12 държави-членки на тематика "Доброто ръководство в подтекста на огромните спортни събития ", сподели министър Кралев и благодари на делегациите, които се включиха в събитието. По време на дебата Красен Кралев акцентира нуждата от по- амбициозна глава "Спорт " на стратегия "Еразъм+ ", както и от сериозен разбор на капацитета на стратегиите и инструментите в границите на идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз да допринесат към бранш спорт. "Наша обща задача е да предложим най-подходящите и съответни спортни политики, насърчаващи спазването на главните правила в ръководството на спорта от страна на спортните федерации ", сподели още той.

Преди съвещанието на Съвета министър Кралев се включи в полемика със спортните министри на тематика "Бъдещето на европейския състезателен модел ", на която съществени посетители бяха генералният шеф на МОК Кристоф де Кепер и зам.-председателят на комитета на спортистите на МОК госпожа Данка Бартекова.

"България е приела промени в законодателството си, които ясно пазят Европейския състезателен модел, само че в това време признават професионалните и търговски насочени спортни организации. Този модел пази обществената роля на спорта и се основава на спортните клубове и верния метод към спорта на по-ниските равнища ", съобщи той и акцентира, че спортът съставлява и укрепва националната, районната и локалната еднаквост, като дава на хората възприятие за принадлежност.

По думите на Красен Кралев, Европейският състезателен модел е предизвикателство, което изисква взаимните старания на институциите на Европейски Съюз, държавните управления и спортното придвижване.

"Не можем да отречем нуждата от смяна. Ние би трябвало да бъдем в основата на тази смяна, с цел да имаме опция да заобикаляме негативните въздействия върху спорта. Нашата роля и отговорност е да пазиме честността в спорта, насърчавайки положителното ръководство и адаптирайки се към потребностите на обществото. Разбира се, че тази смяна не може да се реализира сама ", сподели спортният министър и добави, че е належащо необятно изследване, разискване и оценка, с цел да може решенията да бъдат приложени на процедура, а този развой може да отнеме години.

"Конфликтът сред Международната баскетболна федерация (FIBA) и Европейската професионална баскетболна лига е съвършеният образец за това по какъв начин европейският състезателен модел може да бъде подложен в риск. Ако не успеем да спомогнем в намирането на решения, това може да докара до неприятни последици за спорта ", заключи министър Кралев.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР