България все още може да влезе в еврозоната от 1

...
България все още може да влезе в еврозоната от 1
Коментари Харесай

Имаме шанс за еврозоната от 2024 г., ако сами не се откажем, смята Николай Василев

България към момента може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, само че това, което най-вече ни липсва, е политическата воля, счита Николай Василев, който е някогашен вицепремиер и министър на стопанската система, заяви Българска телеграфна агенция.

Василев беше измежду участниците в кръгла маса в София, отдадена на готовността на българската стопанска система за еврозоната и проведена от Центъра за развиване и политики.

България в икономическо и математическо отношение е подготвена доста от дълго време за влизане в еврозоната, дълги години имахме макроикономически индикатори, с които бяхме по-готови от доста от страните членки на еврозоната, уточни Николай Василев. Според него пропуснахме доста исторически моменти, повече от десетилетие, само че към момента можем да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 година Сега имаме късмет за 2024 година, в случай че ние сами не се откажем, уточни той.

Според него дългогодишният спор дали сме подготвени за еврозоната, дали в този момент е верният миг, не е теоретичен и стопански, а е по-скоро геополитически. Същите хора, които в този момент са срещу еврозоната, евентуално са били срещу влизането в Европейски Съюз и в НАТО, евентуално са били срещу въвеждането на валутния ръб, а в този момент същите хора пазят валутния ръб от еврото, даде образец Василев и добави, че въпросът е ценностен. Въпросът е дали желаеме да бъдем част от западната цивилизация или не желаеме, единствено че за какво нашите деца би трябвало да страдат, тъй като някои други хора избират България да е в Африка или Централна Азия, попита риторично той.

Николай Василев дефинира обвързването на тематиката за инфлацията с участието в еврозоната като измислено и подправено. Тя се разяснява от хора, които не поради тематиката за инфлацията са срещу влизане в еврозоната, те са по принцип срещу и когато един мотив спре да работи, те ще си измислят различен, уточни Василев. Той означи, че в най-скоро време ще бъде оповестена листовка, от която ще се види, че инфлация в страните, приели еврото, по-късно няма, както и че не може да се приказва за удвояване на цените.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР