България влиза с десет компании в годишната класация на най-големите

...
България влиза с десет компании в годишната класация на най-големите
Коментари Харесай

Десет български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа

България влиза с 10 компании в годишната ранглиста на най-големите компании по доходи в Югоизточна Европа – TOP 100 SEE за 2017 година - с една повече от предходното издание, изготвяно от SeeNews – самостоятелен снабдител на бизнес информация.

Две са българските компании, които влизат в първите 10 – на пето място се подрежда „ Лукойл Нефтохим Бургас “, а на шесто - „ Аурубис България “, която се изкачва с шест позиции по отношение на миналогодишната ранглиста. Компанията е най-големият български експортьор, формиращ 9% от износа на страната. „ Аурубис България “ е единствената българска компания, която попада в класацията на десетте най-динамично разрастващи се компании в района и заема шесто място.

Дванадесет са новите компании, които влизат в класацията, а две от тях са български – „ Сакса “, която заема 95-а позиция, и „ Астра Биоплант “, на 97-а. И двете са в петролно-газовия бранш.

Класацията обгръща нефинансови сдружения, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия. Първоначалният масив от оценени компании надвишава 2900.

Анализът дефинира 2017 като година с извънредно нарастване на приходите в района в интервал на резистентен напредък. Общият доход на стоте компании, включени в класацията, е 113,9 милиарда евро - покачване от 12,5% по отношение на класирането за миналата 2016 година. Същевременно облагата бележи още по-рязко покачване с растеж от 22% за същия интервал по отношение на миналата година, изразяващ се в 4,9 милиарда евро.

По отношение присъединяване на икономическите браншове – петролната и газовата промишленост и търговията на едро и дребно са показани с по 24 компании в класацията, електроенергийният - с 14, автомобилният - с 11, плюс три компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството взе участие в класацията с пет компании, а фармацевтичният и селскостопанският бранш - с по три.

Секторите, чиито представители понижават спрямо миналата година, са питиета и тютюневи произведения, телекомуникации и превоз. Прави усещане, че ИТ секторът не попада в класацията макар ролята му на главен мотор в доста от районните стопански системи и макар обстоятелството, че основава хиляди работни места и е главен участник в едни от най-мащабните покупко-продажби по придобивания и сливания в последните години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР