България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския

...
България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския
Коментари Харесай

Мария Габриел: България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция

" България постоянно е подкрепяла и ще продължи да поддържа европейския път на Турция ", сподели пред публицисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на взаимна конференция с турския си сътрудник Хакан Фидан. Министърът на външните работи на Турция е на посещаване в страната ни по покана на Габриел.

Приветстваме взаимното предложение на Европейската комисия и висшия представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на връзките Европейски Съюз – Турция, сподели вицепремиера, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите на вицепремиера Турция не е единствено наша прилежаща страна, а другар, съдружник в НАТО и стратегически значим сътрудник. След днешната аудиенция ще бъде основана експертна група – енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и взаимната работа, заяви Габриел.

Според нея двете страни споделят обща отговорност за мир, непоклатимост и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския район.

Като съдружници в НАТО ще развиваме партньорството ни в стратегически области, уточни Габриел и даде за образец основаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) и меморандума с Турция по отношение на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство. Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединение на Кралство Швеция към НАТО. Сътрудничеството сред България и Турция в региона на миграцията е от особена значимост освен за България, а за целия Европейски Съюз, разяснява Габриел.

Днешната среща даде тласък за развиване на съдействието ни в основни сфери – стопанска система, търговия, превоз, инфраструктура, вложения и туризъм. Чрез нововъведенията и вложенията в новаторски предприятия ще допринесем за развиването на районите и ще подкрепим новото потомство от иноватори, което може да донесе изгоди за всички наши жители, сподели вицепремиерът.

По думите ѝ в региона на културата и образованието имаме положително съдействие и директни контакти. Приветстваме желанието на Турция да показа многонационално досие за културата на киселото мляко и ще срещне нашата поддръжка то да бъде прието за нематериално културно завещание от ЮНЕСКО, добави тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР