България в момента има нужда от много стабилно правителство, надявам

...
България в момента има нужда от много стабилно правителство, надявам
Коментари Харесай

Йотова определя като екзотична идеята служебният кабинет да стане редовен

България сега има потребност от доста устойчиво държавно управление, уповавам се в идващите дни разсъдъкът да надделее. Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред публицисти дали ще има кабинет след предварителните парламентарни избори. Попитана за концепцията служебният кабинет да стане постоянен, стартирана от ръководителя на обединението " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова, вицепрезидентът Йотова я дефинира като " друго екзотично предложение " и съобщи, че всяка политическа групировка, когато е тръгнала към избори, би трябвало да си поеме отговорността и да бъде подготвена да сформира кабинет със своите специалисти и визии. " Иначе, дайте да си променим конституцията- да си имаме един длъжностен кабинет и да приключим ", разяснява още Йотова.

Според нея страната има потребност от устойчиво държавно управление, което би трябвало да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за правда и за правила, за икономическо развиване, за това България да подава своя проект за възобновяване и да успее да го отбрани в Европейска комисия - провокации, които, по думите й, надалеч надвишават партийния нарцисизъм.

Вицепрезидентът още веднъж изрази вяра, че в идващите дни разсъдъкът ще надделее и ще стартират договаряния за тези най-важни цели, съобщи Българска телеграфна агенция. Илияна Йотова е оптимист и добави, че това чакат и българските жители. Ако партиите още веднъж се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ, сподели вицепрезидентът.

Ниската изборна интензивност на изборите би трябвало да е предмет на сериозен разбор от всяка политическа групировка и от обществото, акцентира тя. По думите й би трябвало да се прегледа секция по секция, да се види кои са хората, които не са отишли до урните. Спорес нея не машините и ваканцията са спрели хората да отидат да гласоподават. " Задавам различен огромен въпрос- дали пък хората не са намерили за кого да гласоподават? ", сподели още Йотова.

На въпрос за тезата на ГЕРБ, че задачата е да не се сформира държавно управление и да продължи да ръководи служебният кабинет, вицепрезидентът коментира, че " това остава на господин Борисов - да пуска подправени вести в общественото пространство ". Очевидно, значимото и реалистичното е единствено едно - никой не желае да си има работа с ГЕРБ и да взе участие в последващо държавно управление с тях, а оттова - нататък какво е мнението на някогашния министър-председател, това си остава на първо място значимо за неговите гласоподаватели, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът взе участие в Международен теоретичен семинар " Да преосмислим средата ни в един пост-ковид свят " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 

„ Не е задоволителна солидарността посред ни единствено по време на рецесия. Трябва да изградим взаимност и във възобновяване от коронавирус пандемията. Отново най-уязвимите не са във фокуса на вниманието на публичните полемики и политиките. Трябва да осъзнаем личната си отговорност – в случай че не проявим взаимност, в случай че не се погрижим за слабите, безработните, дамите, децата, пандемията ще продължава да лишава от цялото общество “, съобщи вицепрезидентът на откриването на научния семинар.

Вицепрезидентът посочи проведената от нея в края на 2020 година онлайн конференция „ Невидимата пандемия на неравенствата “, в която 28 посланици и представители на дипломатически задачи в България обмениха положителни практики за справяне с следствията от пандемията.

„ Ако няма интернационална отговорност и помощ, всички ще страдат, тъй като вирусът сподели, че не е зависим на ние и те, на млади и остарели, беднотия или благосъстояние, на свои и непознати, на граници. Не можем да пазим националните си ползи, в случай че не се грижим за тези към нас “, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел сред метода, по който единствено посредством рестриктивни ограничения Европейският съюз опита да овладее финансовата и икономическата рецесия от 2008 година, и смелото решение от м.г. за невиждано огромния финансов пакет от 750 милиарда евро за справяне с следствията от пандемията и възобновяване на стопанските системи.

В приветствието си към форума вицепрезидентът очерта няколко съществени тематики, които да бъдат предмет на последващите полемики – достъпността до обучение, здравна и обществена грижа, отношението глобализация – стопански суверенитет в подтекста на зависимостта от една страна за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в публичните връзки и следствията от дългата изолираност. „ Едно е несъмнено – не страхът и апокалиптичните прогнози вземат решение многочислените проблеми “, посочи Илияна Йотова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР