България успешно е пласирала две емисии държавни облигации на международните

...
България успешно е пласирала две емисии държавни облигации на международните
Коментари Харесай

Петър Ганев и Владимир Каролев с коментар за новия външен дълг

България сполучливо е пласирала две излъчвания държавни облигации на интернационалните пазари за 2,5 милиарда евро. Това стана ясно през вчерашния ден от брифинг на министъра на финансите Кирил Ананиев  Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през. Емисията беше оповестена в два транша - 10- и 30-годишни бумаги. Икономистите Петър Ганев и Владимир Каролев разясняват в "Денят стартира " какъв брой преференциално е това решение за страната ни.

"Това е резултат от бюджетната политика - когато имаш недостиг, тогава ще имаш и дълг. Правителството изчака подобаващия миг, март нямаше по какъв начин да стане ", разяснява Петър Ганев. "Облигацията е пласирана на пазарно равнище, извънредно положително. Заслуга имат пазарните условия и трите банки които държавното управление е наело ", добави Владимир Каролев. Според него обаче, в случай че това се беше случило през март-април, цената щеше да бъде по-добра.

Макроикономически стоим добре. И това е истина в последните съвсем 20 години, т.е. тогава, когато парите са постоянни, с валутния ръб, към който и в интернационален проект доверието се повишава, съобщи Петър Ганев.

До края на годината надали ще има нов дълг. Ако се постанова, той ще е на вътрешния пазар, считат икономистите.

С новия дълг държавното управление ще финансира социално-икономическите ограничения на кабинета за справяне с корона рецесията, очертаващия се бюджетен недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт в края на годината, или към 3,5 милиарда лв., както и падежи по остарели отговорности на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР