България трябва да спре с разхищението на милиони за плащане

...
България трябва да спре с разхищението на милиони за плащане
Коментари Харесай

Пазар на капацитети трябва да смени деформираното плащане за студен резерв


България би трябвало да спре с разхищението на милиони за заплащане на така наречен " леден запас ", част от който, както видяхме преди година, не съумява да сработи. Това е мнението на енергийни специалисти, съгласно които и у нас би трябвало да бъде въведена практиката за осъществяване на търгове за потенциали, както е в доста страни от Европейски Съюз. За задачата страната ни би трябвало да изиска утвърждение от Европейската комисия, като предложи явен и защитим механизъм за възнаграждение на потенциал, с който да потвърди, че тези спомагателни заплащания са нужни, с цел да се поддържат стандартите за надеждност на електроенергийната ни система.

Повечето от половината страни в Европа ползват 33 разнообразни механизми за възнаграждение на потенциал, които са утвърдени от Европейската комисия в сходство с Насоките за държавна помощ за запазване на околната среда и енергетиката за 2014-2020 година Например, единствено през февруари 2018 година Европейска комисия утвърди нови шест механизма за възнаграждение на потенциали - в Германия, Франция, Италия, Гърция, Белгия и Полша. Това уточни в изявление за 3е-News Иванка Диловска, член на Управителния съвет на най-влиятелната организация в енергийния бранш - Института за енергиен мениджмънт.

По нейните думи, в случай че е налице добре работещ пазар за сила, при който цените на тока не са прекомерно ниски и обезпечават благоприятни условия за вложение в рационализация на съществуващите и в създаване на нови мощности - по този начин наречения проблем на изчезналите пари (missing-money problem) - тогава механизмите за потенциал няма да са нужни.

Реалността в България обаче е друга - съгласно статистиката на Института за енергиен мениджмънт страната ни е с най-евтин ток в Европа и е втората с най-ниски цени на мрежовите услуги. Затова производителите, фирмите за транспорт и систематизиране, и доставчиците на електрическа сила са принудени да посрещат най-належащите разноски, без да са в положение да влагат дълготрайно. При тази обстановка " поумняването " и дигитализацията на мрежите, гъвкавото ръководство на потреблението и децентрализираното произвеждане се отсрочват за несигурно бъдеще, разясняват анализаторите на ИЕМ. А до момента в който цените на електрическата енергия не престават да се потискат и страната прави обществената си политика през енергийните сдружения, ще е належащо да се ползва механизъм, който да подсигурява сигурността на електроснабдяването.

Въпросът за опция страната ни да изиска утвърждение от Европейска комисия за използване на механизъм за възнаграждение на потенциал породи остро по отношение на пагубното финансово положение на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Идеята е новият и, както се вижда необятно прилаган в Европа механизъм, да размени актуалната неефективна процедура у нас за заплащане на десетки милиони лв. годишно за " леден запас ", при който избрани мощности се поддържат отвън пазара и се задействат единствено в случаите на екстремални условия по разпореждане на Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/. Практиката от лютата зима на 2017 година обаче сподели, че централи, на които се заплаща да поддържат така наречен " леден запас ", не съумяха да го включат и в случай че не бяха държавният и двата " американски " Топлоелектрическа централа в комплекса Марица Изток, щяхме да живеем няколко седмици в режим " тъмно-светло ", както в годините на късния соц.

" Електроенергийната ни система мина съществено тестване при започване на 2017 година, което онагледи уязвимите й места. Благодарение на надеждната работа на основните централи от комплекса Марица Изток, в това число Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица Изток 3, в допълнение към въведените ограничавания върху износа,бяха задоволени потребностите от електрическа енергия на потребителите в страната ", разяснява Красимир Ненов, изпълнителен шеф на " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

В ранната есен на тази година стана ясно, че Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не е взела участие в търга за " леден запас ", като нейната квота и увеличеният предел за разполагаемост бяха извоювани от купената от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна ". Каква е готовността на неработещата до неотдавна централа да подсигурява включването на студения запас не е известно. Така " Марица Изток 2 " остава без един сигурен източник на доходи и съществува действителна опция да понижи и даже изцяло да спре производството на електрическа енергия. А цялата тежест да обезпечат електроснабдяването на българската промишленост и битовите консуматори в рискови обстановки пада върху американските ТЕЦ-ове " КонтурГлобал Марица Изток 3 " " Ей И Ес Гълъбово ".

За разлика от българската процедура, в Европейски Съюз е необятно прилаган механизъм, при който се основава пазар за потенциали. Количеството на нужните мощности се открива централизирано – от систематичния оператор или от регулатора - за няколко години напред. Чрез търг се дефинира клирингова цена и на нейна база се заплаща на всички спечелили участници (съществуващи и нови мощности) за налична разполагаемост. Механизмите за потенциал са нужни, с цел да подсигуряват сигурността на снабдяването, само че те би трябвало да бъдат проектирани по този начин, че да се избегнат нарушаванията на конкуренцията на електроенергийните пазари, разяснява Иванка Диловска.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР