България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания както

...
България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания както
Коментари Харесай

Радев: Необходима ни е информационна кампания срещу фалшификациите на историческата истина

България би трябвало да разгърне доста по-активна осведомителна разяснителна акция както у нас, само че изключително на открито, с цел да разясним истината в контрапункт на изнасянето на македонизма зад граница. Това съобщи президентът Румен Радев в умозаключение на провелата се през днешния ден Национална конференция „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “. Форумът, който се организира в деня, отбелязващ 119 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев, бе под патронажа на президента, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът прикани Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на Съединени американски щати по отношение на проекторезолюцията, която планува септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската просвета, език и завещание. Според президента като съответна институция на Конгреса, българският парламент би трябвало да обоснове нужните дейности, тъй че да бъде предпазена историческата истина.

„ Само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от Република Северна Македония “, съобщи Радев.

Пътят на Скопие към Европейски Съюз няма по какъв начин да заобиколи София и ние би трябвало да намерим тези общи пресечни точки, съобщи Румен Радев и добави, че с цел да се случи това е нужна и осведомителната акция. „ За задачата ни би трябвало национална тактика, ясна политика, ясна стратегия, Български културен институт, политики и запаси, които да подсигуряват това придвижване напред “, добави президентът.

По думите на Румен Радев единствено с обединяването на напъните на историческата просвета, дипломацията, публицистиката, политиците и обществениците може да се решат отворените въпроси с Република Северна Македония. Държавният глава уточни, че предходната година със служебното държавно управление е създадена всеобхватна тактика по какъв начин България да работи с институциите и с жителите на РСМ, с цел да се случи по-бързо процесът на доближаване. Въпреки че задачите, заложени в тактиката, са остойностени, българското държавно управление на няколко пъти е дало обещание, само че не отпуснало плануваните средства, означи президентът.

Президентът заключи, че всички участници във форума са единни в позицията, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел за България, само че тя би трябвало да се основава върху развиването на добросъседството, а не върху наложени извън периоди. „ Трябва да има ясни гаранции за правата на македонските българи, за отбрана на нашата история, културно-историческо завещание, отбрана на българския народен интерес “, уточни в резюме на конференцията президентът Радев. По думите на президента са нужни още доста старания, с цел да се реализиран нужните гаранции и това би трябвало да се случи в прям разговор с институциите на Република Северна Македония.

„ Българската страна, на разнообразни равнища, в това число на най-високото, стартира да се връща към своите най-важни функционалности – да отстоява правата на своите жители, без значение къде са, и да работи за техния напредък, богатство, достолепие и самочувствие “, означи Румен Радев. Президентът съобщи, че в границите на форума е било освен значимо, само че и вълнуващо да се чуе мнението на представителите на Македонската патриотична организация в Съединени американски щати и Канада за историческата истина 100 години по-късно.

Държавният глава уточни, че македонските българи са се „ охрабрили “ да отстояват ползите и правата си, откакто са усетили поддръжката на българската страна, когато дружно със служебните държавни управления е дефинирана същността на казуса с Република Северна Македония и спазването на Копенхагенските критерии.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР