България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите

...
България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите
Коментари Харесай

Кирил Петков през Политико: Без премахване на проруските агенти в службите няма да постигнем нищо

България би трябвало да трансформира в собствен приоритет промяната на службите си за сигурност и прочистването им от подкрепяни от Москва сътрудници, в случай че се надява да успее в амбициозните си проекти да изкорени корупцията и проведената престъпност, заяви пред  " Политико " съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

В изявление, взето в партийната централа в София, той уточни, че българските служби имат остра потребност от реформиране, отбелязва изданието и добавя, че " в безредните, постоянно изпълнени с принуждение години след рухването на комунизма, сътрудниците на българската Държавна сигурност играят голяма роля в основаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, опиати и търговия с оръжие, и която към момента има необятно въздействие върху националната политика и правосъдната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва ".

" Мисля, че в нашите служби за сигурност има надълбоко вкоренени опасности, - сподели Петков. - Искаме да ги реформираме. "

По думите му първата стъпка към реформиране на разследващите служби ще бъде да се промени законът за това кой подписва назначенията на шефовете на другите служби за сигурност. Сега това е обвързване на президента - сега Румен Радев, който е считан за проруски надъхан, отбелязва " Политико " и прибавя, че Петков желае тези пълномощия да бъдат в ръцете на Народното събрание.

Втората стъпка по думите на Петков ще бъде да се ревизират всички чиновници в апарата за сигурност и да се проведат " проби за етичност и честност ".

" Ако успеем да създадем и двете неща, въздействието на Русия значително ще бъде отслабено, - уточни той и добави, че Москва употребява корупцията като метод за пробутване на външнополитическите си ползи. - Когато започнахме да се борим с корупцията, в никакъв случай не сме знаели, че ще се борим непосредствено с Москва, само че се оказва, че това е една и съща битка. "

Радев реагира яростно на схващането, че разследващите служби се нуждаят от промени, заявявайки, че те към този момент " са съществено реформирани ", и упрекна партията на Петков, че се е поддала на напън извън - визирайки Съединени американски щати и Европейски Съюз, показва " Политико ".

" И в този момент тези хора желаят да обезглавят това управление (на службите - бел. на " Политико " ) ", изрази неодобрение президентът скоро след съставянето на държавното управление.

В текста на " Политико " се загатва и случаят от края на предходната седмица в склад на оръжейната компания " Емко ", за който изданието отбелязва, че е тясно обвързван с дебатите за съветската интервенция в България, като се напомня, че в годините обратно също е имало сходни случаи. " Политико " прави ангажимента, че изявлението с Петков е направено преди случая в неделя, само че прибавя, че в диалога изданието е помолило съпредседателя на Политическа партия да разяснява в по-общ проект тези случаи и дали счита, че Русия нападна обектите от оръжейната индустрия.

" Сигурен съм, че в случай че руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат ", декларира Петков.

Той разяснява и съставянето на държавно управление с ГЕРБ по формулата с ротационна промяна на министър председателите и кандидатурата на някогашния еврокомисар Мария Габриел за министър-председател

" Казахме, че това е метод за превъзмогване на разликите ", съобщи Петков и добави, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, тъй като тя не е била част от българската политика.

Изданието показва, че без значение от всичко доста от последователите на Петков, за които то отбелязва, че са най-вече младежи от огромните градове и са повярвали на обещанието му да изкорени корупцията и да донесе нова епоха в политиката в България, са се почувствали предадени от решението на обединението му да работи с ГЕРБ.

" Нашите стандарти не са се трансформирали. Избираме само хора, които не са забъркани в корупция и за които не считаме, че има евентуален корупционен риск ", сподели Петков и добави, че партията не прави безпринципни взаимни отстъпки.

" Политико " отбелязва, че " в този момент, когато ГЕРБ се върна на предна линия в политиката, един от най-големите въпроси е дали водачът им някогашният министър председател Бойко Борисов ще бъде измамен под отговорност по някое от делата към него. " Петков съобщи, че всичко това ще зависи от прочистването на правосъдната система от корупцията, показва изданието.

" Не можете да преследвате някого на улицата, в Народното събрание или офисите на премиера без обикновено работеща правосъдна система, - сподели Петков. - Ако България не се поправи в това отношение и не разполага с институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически борби без никакъв краен резултат. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР