България трябва да предприеме действия да прекрати дейността на посочената

...
България трябва да предприеме действия да прекрати дейността на посочената
Коментари Харесай

Българските власти и прокуратура прикриват и помагат на OneCoin, твърди британски адвокат

България би трябвало да предприеме дейности да приключи активността на посочената от американските управляващи като пирамида OneCoin, която продължава да ощетява вложители по целия свят.

Това е едно от настояванията на Джонатан Леви, който съставлява ползите на жертви на криптовалутната компания, основана през 2014 година от Ружа Игнатова. Самата Игнатова е в неопределеност от 2017 година като е търсена от ФБР по обвинявания в машинация и пране на пари, които могат да й донесат доживотна присъда.

В Леви упорства още за дейни дейности по възобновяване на активи (имоти, коли, яхти, бижута и т.н.), закупени от Игнатова или нейни подставени лица с пари на жертвите, а също по този начин и за компенсиране на жертвите на закононарушение, каквито задължения България има по европейски наставления.

Според Леви страната е и в нарушаване на Хартата на главните права на Европейски Съюз, която подсигурява ефикасни правни средства за отбрана и обективен правосъден развой. " Жертвите на OneCoin не са получили правораздаване от България, която видно пази и подкрепя OneCoin да задържи активите и да продължава да оперира, макар че към този момент е една от най-известните незаконни организации на 21 в. ", написа английският юрист, който желае да ревизира и откри бездействието на локалните органи.
Реклама Обвинените поименно
В жалбата, с която " Капитал " разполага, поименно са посочени институциите, които не са подхванали нужното - основният прокурор Иван Гешев, вътрешното и правосъдното министерства.

Аргументацията в писмото стъпва в огромната си част на към този момент известна и обществена информация. Освен Ружа Игнатова са посочени и други свързани с нея и с OneCoin лица. Изтъкнато е, че към този момент компанията е посочена като машинация в редица страни, а също и че братът на Ружа е задържан в Съединени американски щати и се е самопризнал като съорганизатор на понци-схема, ощетила хора от целия свят с милиарди долари.

Припомнено е още, че КФН насочва единствено едно предизвестие за OneCoin през 2015 година и по-късно не е предприемала дейности. А също и че през 2018 година централата на OneCoin в София е претърсена в акция координирана от Иван Гешев (тогава управляващ Специализираната прокуратура) по искане на Европол и немската прокуратура.

" Не ни е известно да има арести, конфискуване на банкови сметки, пари, криптовалута или имущество, принадлежащо на жертвите. Ако българските органи са иззели активи, те не са дали обществено нито информация, нито процедура по какъв начин жертвите да бъдат обезщетени ", написа Леви.
Реклама
Той също по този начин отбелязва, че даже след тази акция и след ареста на Игнатов в Съединени американски щати и повдигнатите обвинявания по отношение на Игнатова, активността на OneCoin в България продължава необезпокоявана, тя продължава да притегля милиони евро и да организира промоционални събития - последно в Пловдив през юли 2021 година

От документа излиза наяве, че Леви съставлява лица от Съединени американски щати, Англия, Канада, Германия и Австралия. Едно от тях е Дънкан Артър, който е работил за една от свързните с OneCoin компании и даже беше арестуван в Съединени американски щати дружно с Константин Игнатов. Той твърди, че откакто е напуснал и е почнал да сътрудничи на управляващите, е получавал закани.
Мистерията с изчезналите биткойни
Една от любопитните тематики, които Леви повдига, е за 230 хиляди биткойна, които съгласно документи, оповестени от самия него по-рано през годината по други каузи, Ружа Игнатова е имала. Накратко през 2015 година финансовото разузнаване в Обединените арабски емирства блокира сметки на тогава главната компания на криптовалутата - Onecoin Limited. Малко по-късно Ружа Игнатова се среща с един шейх от ръководещата кралска фамилия Сауд бин Фейзал Ал Касими. Тя се договаря с него да му продаде компанията, дружно с блокираните в нея средства за въпросните 230 000 биткойна. Има подписан от нея документ, че ги е получила на четири флашки. Тогава те подхождат на към 55 млн. $, само че по днешни цени биха били били към 14 милиарда $, като и това би бил един от най-големите пакети биткойн в един собственик изобщо.

Автентичността на документите не е доказана, само че поради размера документи свързани с следствия и каузи в Дубай към OneCoin, такава огромна имитация наподобява много малко евентуална. Бройката ненапълно припомня на една от Southeast European Law Enforcement Center (SELEC), което е нещо като балкански Интерпол, посредством който полицейските и митническите служби в района си сътрудничат.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
Според него на 19 май 2017 година в акция на име PRATKA/VIRUS българските управляващи са разрушили груба за киберпрестъпления. Там наред с арестите и иззетите пари и техника се приказва, че членовете на незаконната група са вложили добитото от незаконната си активност в биткойн. В написа 213,519 единици, а в поправена версия, която и до през днешния ден е на уеб страницата на SELEC - над 200 000.

Този голям пакет, който евентуално е бил във притежание на българските управляващи, закупи митологични измерения в българската, а и в световната киберобщност. По-късно профилираната прокуратура и Министерство на вътрешните работи отхвърлиха да са изземали биткойни при тази интервенция. " По това дело няма конфискувани биткойни. Към момента делото е на произвеждане в профилираната прокуратура, проверява се от следовател, назначени са експертизи, компютърни и всевъзможни други, в това число и такива, които ще бъдат направени в Съединени американски щати. И след правенето на експертизите, имам уверението на прокурорите, че в оптимално къс период ще бъдат конкретизирани обвиняванията и ще бъде импортиран в профилирания съд ", декларира Иван Гешев тогава.

Четири години по-късно обаче няма информация какво се е случило и много упоритото безмълвие по тематиката на всички институции от време на време разсънва легендата. Не е ясно и дали има някаква връзка с пакета 230 хиляди биткойн на Ружа и дали тя (ако документите са истински) към момента ги има. Предложението на Леви е да се разгласи премия до 1 милиарда евро за информация, която може да докара до връщането на биткойните, която да се изплати с до 10% от възобновените суми.
Къде е България в цялата скица
Обвиненията към българските управляващи ненапълно имат съображение. Основните оперативни компании на OneCoin в страната към момента са настоящи. " Уан нетуърк сървисес ", което в миналото беше благосъстоятелност на майката Ружа и Константин, и което действително ръководи централния офис на компанията на столичния пл. Славейков, има 24 служителя като даже наема нови, защото в края на 2020 година са 17. За предходната година тя регистрира 2.954 млн. лева доходи и 75 хиляди лева облага.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР