България трябва да подкрепя Северна Македония в европейската й интеграция,

...
България трябва да подкрепя Северна Македония в европейската й интеграция,
Коментари Харесай

Румен Радев: Историята на България не е разменна монета

България би трябвало да поддържа Северна Македония в европейската й интеграция, само че не и за сметка на българската история и еднаквост. Това съобщи президентът Румен Радев във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония. Радев благодари за положените до момента старания, само че не скри терзанията си от последната среща на комисията, която не даде огромни резултати. Поиска и ясни гаранции, че интеграцията на Скопие в Европейски Съюз няма да е " за сметка на потребата на българската история, език и еднаквост като разменна монета ". Държавният глава бе безапелационен, че такава би трябвало да е позицията и на българския парламент.
Напредъкът във вашата работа е главен аршин за осъществяването на Договора за добросъседство, обърна се той към съпредседателите на комисията. Но акцентира, че Последната среща на комисията буди безпокойствие. Темповете на прогрес на комисията изостават фрапантно от развиването на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония. Следващият месец може да се окаже основен в нашите връзки, тъй като Съвета на Европейски Съюз може да вземе решение за започване на договаряния за участие на Република Северна Македония, продължи Радев.
Ако вие можете да дадете гаранция, че в границите на оставащия един месец комисията ще реши всички противоречиви въпроси - събития, персони, промяна на учебници, надписи в музеи, позиция на публичните медии, на паметни плочи, то българското държавно управление може да продължи с политиката си на безусловна поддръжка на участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз. Ако не можете да дадете такава гаранция, следва държавното управление да предприеме екстрени ограничения за разработване на нова позиция с ясни критерии за отбрана на българския народен интерес, които да залегнат категорично в преговорната рамка за Република Северна Македония. И с тази позиция следва да бъде осведомен и българския парламент. Няма да допуснем нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство. България ще покаже отговорност за стабилността на Европейски Съюз. Не одобрявам тази интеграция да става за сметка на използването на българската история, език и еднаквост като разменна монета, безапелационен бе Румен Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР