България - сцена на нова геополитика в Черно море: така

...
България - сцена на нова геополитика в Черно море: така
Коментари Харесай

Дойчландфунк: България е ахилесовата пета на НАТО

" България - сцена на нова геополитика в Черно море ": по този начин е озаглавено едно над 23-минутно предаване на немското публично радио Дойчландфунк, което благодарение на репортажи и изявленията основава справедлива и точна визия за политическата и социална обстановка в България през днешния ден. Маериалът е разказан от  " Дойче веле ". 

 

" България с все по-важна роля в този спор "

" Откакто започна войната в Украйна, Черно море е значима локация за борбата сред Русия и НАТО. Ето за какво и двете страни се борят за въздействие в черноморските страни. Една от тях е България. По принцип е ясно с кого е България: тя е член на Европейски Съюз и НАТО. Но НАТО изпитва подозрения към България ", споделя първоначално авторката на предаването Маргарете Волан. Тя дава думата на новия български министър на защитата Тодор Тагарев, съгласно който България е едва звено в европейската архитектура за сигурност.

 

Дали България в действителност е ахилесовата пета на НАТО? - пита авторката и изяснява, че Кремъл продължава да се пробва да разшири въздействието си в България, а обществото въобще не е сплотено към политиката, която води Европейски Съюз. След къса репортерска разходка при русофилите предаването продължава с изявление с историка Стефан Дечев. Той изяснява, че в България последователите на Путин и на войната са малцинство, само че подвигат доста звук. Такива хора обаче има и в държавното управление, и в тайните служби, което пък се отразява върху цялостната външна политика и позициите на България на интернационалната сцена, споделя Дечев.

 

Авторката изяснява, че тук се визира президентът Румен Радев, който съгласно нея през последните години се е профилирал като политическо средоточие на прокремълския лагер в страната и продължава да налива масло в огъня на българското общество, мощно поляризирано във връзка с Русия.

 

" Нация, неутралитет, суверенитет - под тези лозунги псевдопатриотични партии днес блокират работата в Народното събрание и заплашват публичния мир ", споделя журналистката от Дойчландфунк и показва водача на " Възраждане " по този начин: " Костадин Костадинов, с прякор Копейкин: късо подстригана, сивееща коса, стрóен, в костюм, разгорещен оратор ". В предаването става дума, че Костадинов счита либералите в българския парламент за " подчовеци " и има намерение да праща съперниците си в лагер, когато вземе цялата власт.

 

" Държавата е беззащитна. Нито едно българско министерство няма отдел за стратегическа връзка. Контраразузнаването си затваря очите. Неоконсервативните сили в държавните медии популяризират ненавист ", споделя на собствен ред пред Дойчландфунк медийният специалист Георги Лозанов. Авторката на предаването го цитира с изказването, че тези медии дават естрада на Путиновата агитация, преди всичко публичните медии.

 

Журналистката счита, че България по традиция е проевропейска страна, само че сега там гнездят скептицизъм и антиамериканизъм. Тя установи: " Черно море от дълго време се трансформира в полесражение сред НАТО и Русия. България е черноморска страна, която непосредствено е наранена от спора ". Такава е констатацията и на Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност, който твърди, че Русия има превъзходство в Черно море. " Путин желае по всевъзможен начин да попречи на някогашни руски републики като Украйна, Грузия или Молдова да влязат в НАТО, а Черно море да се трансформира в Натовско море. Ето за какво на членките на НАТО и Европейски Съюз България и Румъния, които преди време принадлежаха към Варшавския контракт, се пада все по-важна роля в този спор ", научават слушателите на немското публично радио.

 

" Румен Радев води лицемерна политика "

Авторката изяснява, че българите имат амбивалентно отношение към НАТО, което се изяснява с половинчатата политика, водена в продължение на десетилетия. Тя прибавя, че президентът Румен Радев води лицемерна политика, като на открито се показва за предан съдружник в НАТО, до момента в който пред българската общност си служи с националистическа и в действителност проруска изразителност.

 

По-нататък в обширното предаване на Дойчландфунк пред микрофона застава и разследващият публицист Христо Грозев, който изяснява, че след 1989 година в България не се е случила същинска промяна на елитите. И че не е имало лустрация нито в Министерството на защитата, нито в тайните служби, тъй че и до ден-днешен в тези структури работят руски ученици, които елементарно могат да бъдат вербувани от съветското ГРУ.

 

Германската журналистка обобщава по този начин казаното от министъра на защитата Тодор Тагарев:

" Гъсти шпионски мрежи, следствие за " къртици ", което потъва в пясъка без никаква присъда, енергийни покупко-продажби като " Турски поток ", които поддържат проектите на Путин да заобиколи Украйна - всичко това подкопава доверието на сътрудниците от НАТО към България ".

 

Авторката на предаването цитира и специфичния делегат на Съединени американски щати и координатор на Центъра за световно ангажиране Джеймс Рубин, който пред " Свободна Европа " споделя следното: " Русия влага в България доста запаси и старания и въобще не пести пари да корумпира политици и медии. Това е една от страните в Европа, където, съгласно нашите информации, Кремъл изключително интензивно се пробва да унищожи партньорството с НАТО и Европейски Съюз, употребявайки дезинформацията като оръжие ".

 

България желае да бъде многообещаващ член на НАТО, а не Троянски кон на Русия, установи авторката на предаването Маргарете Волан. " Но колкото повече страната се обвързва със Запада, толкоз по-бурни стават реакциите на Кремъл, чиито опити да дестабилизира България попадат право в задачата на едно елементарно ранимо общество ", обобщава Волан, която в края на предаването беседва с друга познавачка на България - кореспондентката за Югоизточна Европа Зилке Хане. Тя изяснява на слушателите за сегашната държавна коалиция в София, която е обединена от прозападните си позиции, само че е и разединена поради обвиняванията в корупция против Борисов и ГЕРБ.

 

Зилке Хане разказва в резюме политическата конюнктура сега, свалянето на Гешев и появяването на Мария Габриел. По мотив неуверените настройки на българите към НАТО журналистката споделя:

 

" Русия е наш другар: генерации българи са възпитавани с този роман "

 

" Правителството би трябвало да работи внимателно, само че в това време да открие необятен фронт против дезинформацията. (…) Защото съветските дезинформации попадат на плодородна почва измежду българското население, доколкото генерации и генерации българки и българи са възпитавани все с този исторически роман: Русия е наш другар, Русия е наша освободителка ".

 

В последните минути на предаването става дума и за належащата правосъдна промяна в България. По този мотив Зилке Хане споделя: " Реформата би трябвало да се приготви от една парламентарна комисия. С гласовете на ГЕРБ в тази комисия беше определен и Делян Пеевски - прочут олигарх, глобен от Съединени американски щати посредством закона " Магнитски ", който санкционира нарушаване на човешките права и корупция по целия свят. Точно този човек в този момент би трябвало да помогне да се избави правовата страна в България… "

 

Авторката на предаването приключва със следното резюме: " България е от една страна сцена на новата геополитика, а от друга - страна, която във вътрешнополитически проект е изправена пред огромни провокации ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР