България стои добре на картата на AI иновациите в Централна

...
България стои добре на картата на AI иновациите в Централна
Коментари Харесай

Близо $1 милиард са набрали българските AI компании

България стои добре на картата на AI нововъведенията в Централна и Източна Европа, само че фирмите от бранша у нас се сблъскват с редица проблеми както при намирането на подобаващи фрагменти, по този начин и при привличането на финансиране. Това демонстрира огромен отчет на The Recursive, който обгръща над 1200 компании и вложители в региона на изкуствения разсъдък от 12 страни от района.

Тенденцията както у нас, по този начин и в целия район е максимален да е делът на компаниите, които оферират основани на изкуствен интелект решения за опазването на здравето. Като образец от The Recursive дават българския стартъп Kelvin Health, чийто артикул проучва здравния статус на човек на база изображения от термокамера.
 70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си
70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си

Това демонстрира ново световно изследване на Adecco Group

Българските компании, чиито артикули и услуги са по един или различен метод свързани с AI, са 78 от общо към 900 в района. Те досега са набрали от вложители към 950 млн. $. Сред тях са посочени:
Платформата за обработка на документи Hyperscience, набрала 288 млн. долара; Решението за ръководство на фирмените разноски Payhawk с 239 млн. долара; Софтуерът за разбор и визуализация на данни Quantive със 160 млн. долара; Производителят на товарни дронове Dronamics с 64 млн. долара; Alcatraz.AI, които основават системи с AI надзор на достъпа и са събрали 45 млн. $.
Първите две са и в челната петица на най-атрактивните за вложителите AI компании в Централна и Източна Европа.

За съпоставяне, гръцките AI компании са привлекли 765 млн. $, чешките - 560 млн. $, а румънските - цели $2,4 милиарда
 Икономиките, които ще се възползват най-вече от технологиите с изкуствен интелект
Икономиките, които ще се възползват най-вече от технологиите с изкуствен интелект

Съперничеството сред Китай и Съединени американски щати за пазарно водачество в AI технологиите може да има " позитивни последствия " за други страни

Както означават създателите на отчета, огромната част от тези съвсем 1 милиард $ са отишли в едвам 6 компании, а множеството от тези, които се намират в ранна фаза от развиването си изпитват усложнения с привличането на финансиране. Само 22% са достигнали до Series A или по-късен стадий.

За фирмите в AI бранша провокациите са както финансови, по този начин и кадрови. Въпреки съществуването на AI институти като INSAIT и GATE към Софийския университет, продължава " приключването " на гении от математическите, компютърните и инженерните специалности от Централна и Източна Европа към западните страни. Причините - по-добри благоприятни условия за образование, по-високо възнаграждение и по-качествени здравни и обществени услуги.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР